САЩ и Куба прекратиха 54-годишната вражда официално

Свят

20-07-2015, 11:55

Снимка:

taringa.net

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Възстановиха дипломатическите си отношения, но търговското ембарго остава

САЩ и Куба официално възстановиха пълни дипломатически отношения след 54 години на вражда, съобщават СиЕнЕн и АП.

В 00:01 часа днес вашингтонско време двете държави официално възстановиха дипломатическите си отношения за първи път от 1961 година. Те отварят свои посолства във Вашингтон и Хавана.

Външният министър на Куба Бруно Парила ще пътува до Вашингтон, за да открие кубинското посолство и да издигне флага на островната държава. Събитието ще бъде предавано на живо по държавната телевизия на страната. След това държавният секретар Джон Кери ще проведе среща с кубинския си колега и ще дадат съвместна пресконференция.

Кубинска делегация от дипломати, артисти, ветерани от революцията и около 500 гости ще отбележат историческото събитие.

С прессъобщение САЩ ще променят статута на представителството в Хавана в посолство. Но празненствата и официалното издигане на американския флаг ще трябва да почакат държавния секретар на САЩ Джон Кери, който официално ще открие американското посолство на церемония през август. За първи път от 1959 година американски представител на най-високо ниво ще посети Куба.

От днес, обявиха американски представители, кубинското правителство ще премахне някои мерки за охрана около дипломатическата мисия на САЩ в Хавана и вече няма да се записват имената на кубинците, които влизат в сградата.

До избирането на посланиците дипломатическите мисии на двете държави ще се ръководят от представителите на Секциите на интересите.

След 18-месечни тайни преговори Обама и Раул Кастро обявиха през декември 2014 г., че възстановяват отношенията. Двамата проведоха историческа среща в Панама през април - първата по рода си от 1956 година, припомня нюз.бг.

През май САЩ извадиха Куба от списъка с държави, които са обвинявани, че спонсорират тероризма.

Социологическите проучвания показват, че мнозинството американци подкрепят усилията на Обама да подобри връзките с островната държава. Но Куба все още е обект на американско търговско ембарго от 1962 година. Републиканците са против премахването на ембаргото.

Белият дом обяви, че Обама може да посети Куба преди да напусне поста през 2017 година.