Общото между ромите и гърците – не искат да плащат

Финансовите въпроси трябва да се решават с референдум, категоричен е Венцислав Димитров

„Общото между българските роми и гърците е, че не искат да плащат. Направете референдум сред ромите искате ли да плащате ток и вода, отговорът ще е „не”. Това обяви в сутрешния блок на bTV икономистът и бивш депутат Венцислав Димитров. По думите му по финансови въпроси трябва да се внимава с референдумите.

Според Димитров Гърция се опитва да живее, както ние сме живели при Тодор Живков. И те ще поискат опрощаване на дълг, както ние сме поискали в зората на демокрацията, но няма да им разрешат, защото се водят развита държава, коментира още икономистът. Той смята, че няма как България да помага на гърците, след като сме 3-4 пъти по-бедни на глава от населението.

„Жизнено необходимо е Гърция да отвори банките, те все пак имат още доста пари в банките – около 110 млрд. евро. Гърците имат на глава от населението доста повече депозити от българите. 1/3 от парите изтеглиха през последната година”, твърди икономистът.

На въпрос дали българската банкова система е стабилна, той отговори, че се предполага, че е стабилна, следа като е била разклатена от затварянето на КТБ. Главният виновник е управителят на БНБ, но никой не го обвини, категоричен е Венцислав Димитров. Той отчита като грешка фактът, че банката не е била одържавена още миналата година. Сега държавата много по-трудно ще си върне парите, подчерта бившият депутат.

Според него новият гуверньор на БНБ – Димитър Радев, ще има проблем с това, че от 15 години не участва в политическия живот в страната и прави грешка, като оставя подуправителите на Искров.