Борисов започва преговори с АБВ, ДПС, БСП за съдебната реформа

Политика

20-07-2015, 06:36

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Поправките в основния закон на страната вероятно ще претърпят сериозни редакции

Премиерът Бойко Борисов стартира кръг от тежки преговори за съдебната реформа с лидерите на АБВ, ДПС и БСП – Георги Първанов, Лютви Местан и Михаил Миков, пише в. "Монитор". Това обяви вчера в Кричим самият министър-председател по повод предстоящото гласуване в парламента на първо четене на промените в конституцията, за които все още няма постигнат консенсус и необходимо мнозинство от 180 депутати. Борисов уточни, че започва срещите днес с Първанов и парламентарната му група. Във вторник сутринта ще има разговори с Лютви Местан и депутатите от ДПС, а междувременно ще се търси и официална среща със соцшефа Михаил Миков за сряда.
„Познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични
хора”, изрази премиерът надежда за изглаждане на позициите.
Совалките на най-високо политическо ниво идват, след като през изминалата седмица разговори имаше между РБ и ДПС, а главният прокурор Сотир Цацаров се срещна както с правосъдния министър Христо Иванов, така и с лидери в дясното обединение. Вчера Борисов не скри, че през цялото време е бил лично ангажиран с намирането на консенсус по предлаганите промени и че не е оставил това на някой друг. „Голям оптимист съм, че в петък на първо четене ще бъдат приети промените в конституцията. Така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален и толерантен тон, който за радост в последните дни е факт, гласуването ще мине”, демонстрира увереност премиерът. Той открои три ключови промени в конституцията, които по думите му били важни стъпки в правилната посока както за България, така и за Брюксел. „Това са разделянето на ВСС на две части – съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите, усилване на ролята на съдебния инспекторат”, изреди Борисов.
Дори и да съберат необходимите гласове при първото гласуване обаче, поправките в основния закон на страната ще претърпят сериозни редакции. Заявка за това нееднократно дават от ГЕРБ, а преди дни и самият им инициатор Христо Иванов си призна, че е направил грешка и текстовете трябва да се доработят.