Благой Георгиев за Колизея: Видях, че и други са драскали

Общество

19-07-2015, 08:13

Снимка:

sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пиарът му отрича

“Видях, че има и други надписи, и затова си помислих, че може” - така според в. “Месаджеро” Благой Жорев Георгиев оправдал пред карабинерите надраскването в сряда с монета на инициалите му по антична колона на Колизея, пише "24 часа онлайн".

За вандалския акт на българина съобщиха всички всекидневници на Апенините, идентифицирайки го като 33-годишния халф на руския клуб “Рубин” (Казан). Според вестника “порязването” на паметника от българина е с дължина 4 см.

Личният пиар на Георгиев обаче отрече футболистът да има нещо общо със случая.

“Всичко това е измислица и лъжа, защото по същото време той е бил в Москва. Просто се е получило съвпадение на имена”, отсече Атанас Лазаров.

Поредният позорен сувенир в най-известното място в света за гладиаторски битки идва само 6 дни след този, оставен му от едно ливанско момче. Преди него обаче са се подписали по подобен срамен начин и един канадец, както и един руснак.

Според охраната на музея българинът казал, че видял много надписи по стените на Колизея, заради което изобщо не предположил, че писането може да е забранено.

Дирекцията на музея обяви, че във всички предупредителни табели ще добави на няколко езика и забрана за писане по стените. За това, както и за санкциите от глоби и арест в случай на нанасяне на щети, ще бъде съобщавано и по аудиоговорителите в музея.

В момента Колизеят страда от липса на персонал за охрана - едва 7 души съблюдават реда в паметника и много често не са в състояние да предотвратят нанасянето на щети от туристите.

Според “Кориере дела Сера” монетата, оказала се “оръжие” в ръцете на българина, в действителност била рубла. С Георгиев била и руската му приятелка, която го придружавала за няколкодневна ваканция в Рим.

След като двамата били отведени в участъка на карабинерите, Георгиев поел изцяло вината върху себе си, след като бил обвинен за нанасяне на щети на сгради с културно и историческо значение. Много вероятно службата по надзор на Министерството за културни ценности ще предяви граждански иск към Георгиев. Неотдавна за нанесени щети на Колизея беше осъден на глоба от 20 000 евро и на 4 месеца затвор 42-годишен руснак, който през ноември миналата година издяла върху една от античните стени буквата “К” с височина 25 см.