Балканите се превръщат в ислямски халифат!

България, Румъния, Гърция и Словения не се споменават, но пък има заплахи към Хърватия

Балканският полуостров да се превърне в ислямски халифат – това приканва ново заплашително видео, пуснато от ислямисти преди два дни в интернет.

В кадрите терористите обещават да направят кървава баня във всички бивши югославски републики и да установят шариат. Службите за сигурност в балканските страни издирват авторите на видеото, съобщава bTV.

Сръбското разузнаване предполага, че видеоклипът най-вероятно е изработен в Сирия от джихадисти от бивша Югославия. За разлика от други такива послания, заплахите не са на арабски, а на сръбски език. Гласът е променен и не може да бъде разпознат.

България, Румъния, Гърция и Словения не се споменават, но пък има заплахи към Хърватия - държава, в която няма напрежение между християни и мюсюлмани.

Министърът на вътрешните работи на Хърватия Ранк Остоич коментира, че това не е първата подобна заплаха в интернет. Според него най-важното в подобна ситуация е да не се обръща внимание на подобни заплахи, защото това е целта на джихадистите.

Според Мирослав Туджман – председателят на парламентарната Комисия за национална сигурност на Хърватия, трябва да се провери автентичността на видеоматериала, както и IP адреса, от който е публикувано посланието.

„Ако се съди по страните, към които е оправена заплахата, нейните автори най-вероятно са от бивша Югославия. А тъй като Сърбия е посочена, че първа ще падне, със сигурност вдъхновителите на това видеопослание са джихадисти косовари”, коментира Валентин Костов за телевизията.

Сръбският президент Томислав Николич предупреди през есента в Общото събрание на ООН, че много мюсюлмани от Косово и от Албания се присъединяват към „Ислямска държава” и други ислямистки групировки.