Алтернатива на съдебната реформа - няма!

Няма да се откажем от предлаганите строги мерки, категорична е Кунева

Трябва да сме наясно къде стоим. Първо, алтернатива на съдебната реформа няма. И второ, ако тя се отлага с мотива да минат изборите, тогава не говорим за съдебна реформа. Това заяви в предаването "Карай направо" по Нова телевизия вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Тя коментира, че ако ДПС има друг план, то тогава трябва ясно да го заяви. Съгласили сме се на нещо, трябва да си изпълним ангажиментите, посочи Кунева, визирайки постигнатото съгласие за съдебната реформа. Обратното вече е нестабилност, категорична беше тя.

Според Кунева предлаганите конституционни промени са изцяло в посоката на приетата от всички стратегия. Тя призова да не се губи време и да не се отлага. Времето е невъзбновяем ресурс, посочи тя и каза, че трябва да се положат усилия да се убедят депутатите на БСП И ДПС да подкрепят промените в зала идната седмица. Това е реформа на всички, а не на една или друга партия, категорична беше тя.

Вицепремиерът коментира и предлагания от нея закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. По думите й през такова законодателство, което проверява имуществото на политиците и конфликта на интереси, ще има резултати като в останалите страни, където има успехи в борбата с корупцията, в това число и осъдени политици.

Този закон е и гаранция, че политиците ще имат уважението на хората, които са ги избрали.
Тя беше категорична, че въпреки съпротивата на опозицията срещу закона, тя няма да се откаже от предлаганите в него строги мерки. Това не е закон за тази година или за това мнозинство, посочи тя.