Няма да плащаме пари за Гърция, категоричен е Горанов

Влезем ли в еврозоната ще имаме по-ниски лихви, обеща финансовият министър

„В разговорите ни с ЕК имаме уверението, че каквото и да се случи, няма да се стигне до пряк финансов ефект за България от предоставянето на мостовото финансиране на Гърция, т. е. ние няма да плащаме пари заради Гърция". Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за предаването „Факторът Кошлуков" по Канал 3.

Той обясни, че в момента Европа търси максимално бързо механизъм за мостово подпомагане на южната ни съседка в следващите три-четири седмици, за да може тя да покрие настъпващите падежи към МВФ и ЕЦБ. Особено голям е проблемът с ЕЦБ, тъй като ако там Гърция изпадне в просрочие и не плати на падежната дата, ще се задействат автоматично законово регламентирани механизми на дефолт и за да бъдат избегнати, се търси бързо временно мостово решение. „Уверенията, които получихме са, че държавите-членки на еврозоната са готови да предложат легитимно решение, което напълно да гарантира и общата позиция на държавите извън еврозоната" - уточни министър Горанов.

„Няма нито една гръцка банка в страната ни, това са български банки, които се регулират от българското законодателство, но собствениците им са гърци". Това обясни финансовият министър в отговор на въпрос за състоянието на „гръцките банки" в страната ни. Той коментира, че това не са банки, които работят под надзора на гръцката централна банка или имат експозиции към Гърция. Според Владислав Горанов напоследък „се правят много опити да се спекулира с тази тема и абсолютно безпричинно се създават ненужни внушения, но независимо от безотговорния опит да се говори по този въпрос, хората не изпитват притеснения и цялата банкова система е изключително ликвидна и стабилна". Доказателство за това е и фактът, че банките у нас с гръцки собственици са останали отворени и работят, както и няма никакви ограничения в операциите им, каквито са наложени в Гърция в момента.

Финансовият министър коментира и опасенията, изразени през последните дни, за ефекта на гръцката ситуация върху българската икономика. Той смята, че дългосрочно гръцките проблеми биха могли да се отразят в някакъв аспект на нашата страна, защото би могло част от българите, които работят там да загубят своята работа и да поискат да се върнат в страната ни. Но, според министър Горанов, те работят в реалната икономика в Гърция, където проблемите, ако се стигне до такива, ще бъдат доста време след първоначално засегнатите от кризата държавни служители и банковия сектор. „Възможно е след година-две, ако кризата в страна се задълбочи, да има и такова проявление, но аз не очаквам много голям поток на българи обратно" - каза министърът на финансите.

По отношение на влизането ни в еврозоната министър Горанов изрази категорична позиция, че това ще бъде добре за страната ни, най-малкото защото лихвите ще паднат и валутните рискове ще намалеят. „Ситуацията в Гърция не е в следствие на това, че тя е член на еврозоната, а на това, че в последните 20 години те са харчили повече отколкото изкарват" - коментира Владислав Горанов.

Във връзка с отчетеното увеличаване на събираемостта на приходите в бюджета министърът на финансите каза, че „за да се разбере защо е толкова добра събираемостта в първото полугодие на 2015 г., трябва да се даде отговор на въпроса защото тя е толкова лоша в 2014 година". Той коментира, че приходите, които са в повече сега, са били в нечии други джобове през миналата година, тъй като икономиката, макар и с много бавни темпове, върви напред, но те далеч не съответстват на темповете на постъпването на повече приходи. Горанов припомни, че имаме по-голяма събираемост от НАП с над 1 милиард лева и с над 148 милиона повече приходи от митниците. „Тази по-висока събираемост за хората означава по-малко задлъжняване на страната и усилията, които полагаме, ще ни помогнат да намалим дълговото бреме върху сегашните и бъдещите поколения, защото с всяко подобрение на събираемостта спрямо заложеното в бюджета, необходимостта от външно финансиране намалява точно с размера, който сме успели да получим от повече приходи" - заяви Владислав Горанов.

Министър Горанов изрази увереността си, че рейтингът на България ще бъде повишен, тъй като всички критики и коментари, когато беше намален, бяха свързани с политическата нестабилност и с проблемите в банковата система, а в момента те са зад гърба ни.