Жители на Гърмен на протест пред Министерски съвет

Те настояват проблемът с незаконните ромски къщи в селото да бъде решен

Жители на Гърмен ще протестират пред сградата на Министерски съвет днес. Те настояват проблемът с незаконните ромски къщи в селото да бъде решен, уточнява Нова телевизия. 

Предварително обявиха, че ще искат три оставки - на вицепремиера Румяна Бъчварова, на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и на главния прокурор Сотир Цацаров. 

През седмицата Европейския съд по правата на човека излезе с препоръка за спиране на процеса на събаряне, тъй като ромите няма къде да бъдат настанени.

„Очаквам община Гърмен да представи график за извеждане и настаняване на обитателите на незаконните постройки в квартал „Кремиковци“ в други жилища”, каза през седмицата министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че след като те се съгласят или откажат предложеното им настаняване, ще може поетапно да се пристъпи към премахване на обектите, за които има издадени заповеди.

Досега от 124 незаконни къщи бяха съборени 8, четири от тях – доброволно. Лиляна Павлова беше категорична, че законът няма да се променя така, че незаконни постройки да бъдат узаконявани.

Жителите на Гърмен, които ще протестират днес, са недоволни от набелязаните мерки. Недоволни са и ромите, които са склонни на временен подслон, но само за няколко месеца. Освен това искат гаранции, че паралелно с разрушаването, ще могат да строят законни къщи на същото място.