178 години от рождението на Апостола

Поклонения пред лика и подвига на Левски ще има в София, Карлово, Асеновград и много други градове

Днес се навършват 178 години от рождението на Васил Левски. По този повод в цялата страна ще има тържествени церемонии и чествания. Те започнаха от петък във Велико Търново.

Поклонения пред лика и подвига на Левски ще има в София, Карлово, Асеновград и много други градове.

Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция е роден в подбалканското градче Карлово. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет.

Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Проповядва идея за национално освобождение, но и за разбирателство с всички народи, за борбата срещу неправдите. Дълги години и по различни хитроумни начини той успява да се изплъзва на преследващите го турци. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер - "Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее". Левски е заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София, като по пътя му дотам никой не прави опит да го спаси. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от неговото поведение. Обесен на 19 февруари 1873 г.
Сред другите му най-ярки мисли са "Народната работа стои над всичко", "Играем с живота на 7 милиона българи - трябва зряло да се постъпва", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си".