Вдигат пенсиите по нов начин от 2017-а г.

Най-доброто от печата

18-07-2015, 07:38

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всички партии предлагат символично намаляване на таксите на частните фондове

От средата на 2017 г. пенсиите ще се увеличават по нов начин, който се очаква да бъде по-изгоден за хората. Това решиха депутатите от социалната комисия на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. Крайната цел е сегашните суми да се вдигнат с 40%, но няма точни разчети кога ще се постигне такъв значителен ръст.

Сега всички пенсии се актуализират с един и същ процент по швейцарското правило, което отчита инфлацията и ръста на осигурителния доход. От 1 юли 2017 г. този механизъм отпада и ще започне да се увеличава коефициентът, който носи всяка година стаж във формулата за изчисление на пенсията. Процентът на увеличението отново ще се изчислява по швейцарското правило. В момента всяка година стаж носи коефициент 1.1 към формулата, а според новите текстове в КСО трябва да стане 1.5. Това е по-благоприятен вариант за хората, защото им гарантира по-голямо увеличение от сегашното, особено за старите пенсии, коментираха социални експерти. При дефлация обаче няма да има промяна.

Само тази мярка в дългосрочен план ще увеличи разходите на НОИ за пенсии с 1.5% от БВП, сочат изчисленията. В същото време депутатите приеха и друга мярка, която ще е в ущърб на хората. От 2019 г. се променя и самата формула за изчисление на пенсиите - вече няма да се смятат трите най-добри години стаж преди 1997 г., а ще се взема целият стаж от 1997 г. нататък.

Гласуването на пенсионната реформа продължава другата седмица в комисията. Депутати от всички партии предлагат намаляване на таксите, които частните пенсионни фондове събират, но то е символично. Таксите сега са две - 5% от всяка осигурителна вноска и още 1% годишна инвестиционна такса върху натрупаното по индивидуалните партиди. БСП, ДПС, ГЕРБ, РФ и ББЦ предлагат таксата от 5% да се намали с 0.5% за 2016 г. А през следващите три години стъпката е още по-плаха - таксата пада с по 0.25%, докато стане 3.75% през 2019 г. За инвестиционната такса се предлага догодина да падне на 0.9%. След това намалението трябва да е с нищожните 0.05% на година, докато през 2019 г. стигне 0.75%. За сравнение - предложението на Комисията за финансов надзор е таксите да паднат поетапно съответно на 3% и 0.6% през 2018 г. Това предложение е от поне 3 години, но нито едно правителство не го е приело досега.