Юробанк купува клоновете на Алфа банк у нас

Портфейл

18-07-2015, 06:34

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сделката ще е на символичната стойност от 1 евро

Гръцката Юробанк ще купи клоновете на Алфа банк в България, а сделката ще е на символичната стойност от 1 евро, съобщи вчера Ройтерс, като се позовава на анонимен източник от Юробанк. Според информацията става въпрос за 80 клона на Алфа банк у нас, макар на сайта на кредитната институция да е посочено, че тя има 47 филиала в България.
От БНБ вчера нито отрекоха, нито потвърдиха евентуалната сделка. От Пощенска банка, в която гръцката Юробанк има акционерно участие, и от представителството на Алфа банк у нас също отказаха коментар.
Според източниците на Ройтерс в късните часове вчера следобед е имало среща на управителните съвети на двете банки, на която сделката е трябвало да бъде финализирана.
Още през 2012 г. Гърция беше поела ангажимент като част от втората спасителна програма да преструктурира банките си и да продаде активите им на Балканите. Целта беше гръцките трезори да се фокусират върху пазарите, в които имат по-силно присъствие.
Алфа банк е единствената от гръцките банки у нас, която не оперира чрез дъщерно дружество в България, а директно със собствена клонова мрежа на банката. Пощенска банка пък е шестата по големина у нас, а активите й възлизат на 5,9 млрд. лв. към края на март, показват данните на БНБ. Акционери в кредитната институция към края на миналата година са ERB New Europe Holding от Холандия с 54,27%, Eurobank Ergasias от Гърция с дял от 34,56% и CEH Balkan Holdings Limited от Кипър с 11,16%.
Още през 2011 г. имаше планове за сливане на гръцките Юробанк и Алфа банк. В началото на следващата година обаче стана ясно, че сделката няма да се състои. За отлагане на сливането настояваха от Алфа банк, а причината бяха продължаващите преговори по гръцкия дълг между Атина и частните кредитори.
Междувременно вчера „Файненшъл таймс“ разпространи информация, според която Европейската централна банка (ЕЦБ) е отворила тайно кредитна линия за България и Румъния, за да се осигури достатъчно подкрепа за банките с гръцки акционери в двете държави. От БНБ и от румънската централна банка са отказали коментар.
Освен Пощенска банка и Алфа банк у нас има още две кредитни институции с гръцки акционери. Това са ОББ и Пиреос банк. Техният пазарен дял в българската банкова система е близо 20%. Финансистите у нас са категорични, че БНБ е направила всичко необходимо, за да сведе до минимум риска за тези трезори. От централната банка не веднъж са посочвали, че банките с гръцки акционери в България нямат експозиции в гръцки дълг. Наскоро главният икономист на Уникредит за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов обясни, че всички канали за възможна „зараза“ са овладени с изключение на риска хората да започнат да теглят депозитите си.