Бурни дебати в Бундестага за Гърция

Свят

17-07-2015, 15:05

Снимка:

© EP

Автор:

Bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Франция, Финландия и Австрия вече са дали зелена светлина за третия спасителен план

Не се подкрепя временно излизане на Гърция от еврозоната.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в началото на дебата в Бундестага за Гърция, съобщават световни агенции.

Днес германският парламент гласува дали да одобри или да отхвърли започване на преговори за трети спасителен пакет за съседката ни.

Франция, Финландия и Австрия вече дадоха зелена светлина.

Меркел, която днес навършва 61 години, призна, че планът на финансовия й министър Волфганг Шойбле Гърция да излезе от еврозоната за около 5 години не е стартиран.

По отношение на въпроса за опрощаване на дълга на Гърция, канцлерът беше категоричен, че haircut на дълга (притежателите на облигации биват принуждавани да приемат преструктуриране на дълга - б.р.) не е позволен в еврозоната.

Планът за излизане на Гърция от еврозоната не се подкрепя от Атина и другите държави в еврозоната. Не можем да си позволим това. Допускане на Гърция да излезе от еврозоната ще сложи край на европейската солидарност. Не можем да позволим това. Намаляване на строгите мерки за икономии и позволяване облекчаване на дълга е незаконно. Еврозоната е общност на закона. Въпреки големите политически различия, валутният съюз иска Гърция да остане в еврозоната. Зоната е повече от валута - европейска интеграция, обясни канцлерът, допълвайки, че солидарност и реформи трябва да вървят ръка за ръка.

По думите й Европа вижда безпрецедентна драма в Гърция през последните дни, позовавайки се на затворените банки и наложения контрол в балканската страна вече три седмици.

Не можем просто да удовлетворим всички искания на Гърция, тъй като ще се нарушат европейските договори, поясни тя.

Меркел разкритикува правителството на Алексис Ципрас, че е върнало гръцката икономика назад през тази година, но изрази удовлетвореността си от вота в гръцкия парламент в четвъртък сутринта. Според канцлера балканската държава е трябвало да бъде по пътя на растежа, но за съжаление през последните шест месеца е отчела спад.

Гърция трябваше да прокара закони за разговори за трета спасителна програма. Гръцкият парламент прокара с внушително мнозинство тези реформи, изтъкна канцлерът.

За тези, които не са сигурни за споразумението: Трябва да дадем на Гърция този шанс, продължи тя и добави, че тази сделка е най-добрата, тъй като алтернатива ще доведе до "предвидим хаос", а Гърция не иска да напусне еврозоната, както и други държави от валутния съюз. Не можехме да си позволим това, подчерта Меркел.

Според нея Атина иска да говори с трите институции. Споразумението е тежко за Гърция - предстоят тежки реформи. Но трябва да се свърши. Трудно е за останалите държави в Еврозоната - това е солидарност, продължи тя.

Бих искала да помоля Бундестага да гласува в полза на разговори за трета спасителна програма за Гърция. Твърдо вярвам, че това е най-добрият път, призова Ангела Меркел.

Бих искала да благодаря за неуморната работа на Волфганг Шойбле, каза канцлерът, аплодирана от повечето депутати в Бундестага.

Европа ще излезе по-силна от кризата. Германия и Франция имат различни мнения, но ние можем да намерим начини за постигане на съгласие и да покажем пътя на другите в Европа, изтъкна Меркел и добави, че кризата е доказала силата на френско-германския съюз.

Германия е силна, но ще остане такава само ако всички в Европа се справят добре, заяви канцлерът.

След Меркел думата взе лидерът на "Левицата" Грегор Гуси. Той остро разкритикува политиките на канцлера в еврозоната.

Шойбле, вие унищожавате европейската идея. Меркел, Зигмар Габриел и Шойбле, вие направихте най-големите политически грешки в живота си, избухна Гуси.

Меркел, вие се разглеждате като силна жена, но в последно време Шойбле е канцлер, налагайки "скандални" идеи за излизане на Гърция от еврозоната, добави лидерът на левите.

Имаме Европа на банките. Европейската централна банка е най-силната в Европа след спасителните финансови планове, категоричен е Гуси.

Според него Германия се нуждае повече от еврото в сравнение с Гърция. Вие знаете това, Шойбле, но не искате да посмеете да го изречете, изтъкна той.

"Германия постигна доминация в Европа без един изстрел да произведе", категоричен е той.

Мога да кажа само "не" на вашите политики, добави той.

Лидерът на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел каза "да" на разговорите за трети пакет за Гърция, предупреждавайки, че не само Гърция, но Европа можеше да се разпадне.

"Ако Европа се беше разцепила миналата седмица, щеше да има много по-дълбока криза от финансовата", смята той.

Не се дават пари, а кредити. И разбира се трябва да бъдат върнати, поясни Габриел.

Според него това споразумение е нямало да се осъществи без Франция. Добре е за Германия, че Франция отново намери водещата си роля в Европа, добави той.

Трябва да уважим това, което гръцкият парламент реши. Ние сме партньори, а не опоненти, категоричен е той.

Условията по програмата са тежки. Все още гръцкият парламент трябва да реши дали ще поеме този курс, продължи Габриел.

По думите му важно е, че сега вече не се разглежда излизане на Гърция от еврозоната, но той разкритикува първите две спасителни програми за Атина, заявявайки, че те не са помогнали.

Гърците са наши приятели. Не можем да позволим гладни деца, просещи пенсионери и кухни за супа. Необходима е трета спасителна програма за Гърция, категоричен е вицеканцлерът на Германия.

Габриел завърши речта си с призив Франция и Германия да работят заедно за регулации и данъчни реформи.

По-рано този месец Габриел поддържаше твърда позиция срещу Гърция, предупреждавайки Атина, че е разбила последния мост към компромис, припомня нюз. бг.

Лидерът на Зелената партия Катрин Гьоринг-Екард критикува твърдата позиция на Меркел за Гърция.

Тя не споделя хвалбите на канцлера към финансовия министър на Германия за неуморната му работа.

"Господин Шойбле, вие твърдите, че сте прав за излизане на Гърция от еврозоната, вие унищожихте доверието в Европа", заяви Екард.

Но тя все пак каза, че "Зелените" ще гласуват за трета спасителна програма, за реален пакет срещу излизане на Гърция от еврозоната.

Думата взе и финансовият министър Шойбле.

Всички сме съгласни и знаем, че Гърция се нуждае от помощ, заяви той и предупреди, че това е последният опит за сделка с Гърция и намиране на път за връщането й на пазарите.

Пред Гърция стои трудна задача. Ако Атина иска да остане във валутния съюз, ние ще уважим позицията й. Но сега трябва да се прокарат реформи, продължи той.

Финансовият министър също като Меркел отхвърли отписване на част от дълга на Гърция, тъй като е незаконно, но призна, че третият спасителен пакет ще бъде по-тежък от предишните.

Нашите пенсионери получават по-малко от тези в Гърция. Как да обясня това на моите гласоподаватели, когато ги помоля да поемат повече отговорност, попита той.

Но все пак трябва да помогнем на Гърция, по думите му, за да остане Европа единна.

Той иначе вярва, че Гърция се нуждае от облекчаване на дълга, поставяйки под съмнение третия спасителен пакет.

Това е решение между сърцето и главата. Трябва да намерим начин да проработи, подчерта Шойбле.

Според него Гърция се е движела в добра посока и двете програми не са се провалили преди последните 6 месеца.

Не става въпрос за Гърция, а за Европа и как да изградим единна валута, която работи за цялата еврозоната, обясни той, допълвайки, че членство във валутния съюз означава следване на правилата.

Германия не е единствената страна, която трябва да одобри започване на преговори за нова финансова помощ за Гърция. Парламентите на Латвия и Естония също ще дебатират и гласуват по въпроса.

Гърция иска трета спасителна програма за три години, която включва кредити в размер на 86 милиарда евро.

Финландия, Франция и Австрия вече одобриха започване на преговори с Гърция.

Според законите в Испания не е нужен такъв вот в парламента, но премиерът на страната Мариано Рахой поиска символично позицията на парламента.

Не е задължително гласуването в парламентите на Словакия, Холандия, Литва, Португалия, Люксембург, Белгия, Кипър, Италия и Малта.