Гърците ще теглят по 60 евро на ден от понеделник

Свят

17-07-2015, 11:40

Автор:

Bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Обсъжда се възможност да се взимат от банкоматите накуп, натрупани суми

Гръцките банки отворят отново на 20 юли, потвърди заместник-министърът на финансите на страната Димитрис Мардас. Късно снощи финансовите министри на еврозоната одобриха спешното мостово финансиране от 7 милиарда евро, след като парламентът в Атина прие първата група тежки реформи в публичния сектор и пенсионната система.

Решението ще се гласува формално днес в Съвета на ЕС, тъй като е нужно квалифицирано мнозинство и не важи правото на вето. Не е обявено официално как ще гласува българското правителство и какво е решил финансовият министър Владислав Горанов. Редица политици у нас вече декларираха, че са против България, най-бедната държава в ЕС, да плаща дълговете на Атина.

Брюксел обаче е склонен да даде допълнителни банкови гаранции на страните, които не използват еврото. Освен това, България и останалите страни няма да внасят директно пари за Гърция в Европейският фонд за финансова стабилност, който отпуска заема и се финансира от всички 28 страни-членки.

Ако Атина обаче не успее да върне заема, загубите ще бъдат за бюджета на ЕС и ще се разпределят процентно за сметка на данъкоплатците от 28-те държави, включително България, уточнява БНР. Мостовото финансиране предхожда третата спасителна програма от 86 милиарда евро.

В противен случай Гърция трябваше да обяви неплатежоспособност спрямо Европейската централна банка и съществува риск от провал на цялостния план за спасение на страната.

От понеделник всички граждани ще могат да извършват операции в банките, но ограничението за теглене на пари от банкоматите остава като досега - до 60 евро на ден на човек. Според него обаче правителството разглежда възможността да позволи на хората да теглят наведнъж сумата, натрупала се за няколко дни.

"Ако някой например не иска да вземе 60 евро в понеделник, а иска да ги вземе във вторник, той може да изтегли 120 евро, или 180 евро в сряда", каза Мардас.