Блумбърг: Еврозоната одобри 7 млрд. евро мостов кредит за Гърция

Официалното решение ще бъде обявено утре

Финансовите министри на страните от еврозоната одобриха сумата от 7 млрд. евро като мостов кредит за Гърция, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на информирани източници в официалните кръгове. Официално решението на Еврогрупата ще бъде обявено в петък, след като бъдат обработени техническите детайли и след одобрението от парламентите на европейските страни. На първо място става дума за Германия.

Мостовият кредит ще позволи покриването на непосредствените финансови нужди на Гърция за периода до одобряването на новата програмна помощ. Очаква се, че преговорите за предоставяне на Гърция на нов пакет заем на стойност 86 милиарда евро ще продължат около месец.

Днес парламентът на Финландия е дал одобрение за плана за мостово финансиране на Европейския съюз и за преговори за третата спасителна програма за Гърция, съобщи финансовият министър Александър Стуб. Одобрението е дадено по време на среща на комисия на парламента, която се състои от 25 депутати и която решава позиции на парламента по въпросите на ЕС.

Финландия все още се противопоставя на всяко намаляване на размера на дълга, който Гърция има към кредиторите си. Гръцките депутати подкрепиха изключително спорния спасителен пакет късно тази нощ, изчиствайки първото препятствие към осигуряването на спасителен пакет. Подкрепата от гръцкия парламент беше изискване за Атина, за да се осигури третото спасяване в размер на 86 млрд. евро от ЕС и да се отвори пътя към трудни преговори за дългоочакваното финализиране на сделката.