От 2014-та ВКС е потвърдила ефективни наказания по 8 дела за подкуп

Крими

16-07-2015, 15:49

Снимка:

canadianbusiness.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

По 3 години ще лежат бивш депутат и бивш прокурор

От 2014 г. до момента ВКС потвърждава въззивни решения за ефективни наказания за лишаване от свобода по 8 дела за подкуп. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на заседанието на ВСС при представяне на справка за постъплите дела за подкуп във ВКС, предаде Фокус. В един от случаите е потвърдено въззивното решение, с което е наложено наказание от 3 год. лишаване от свобода на бившия депутат Митхат Табаков, а по друго дело е постановено за първи път от касационния съд ефективно изтърпяване на наложеното наказание от три години на бивш магистрат - прокурор Румен Пенев, обясни Панов.

По думите му, в последния случай делото двукратно е било връщано на въззивната инстанция от ВКС поради явната несправедливост на условното наказание, като указанията не са били изпълнявани и едва при третото му постъпване във ВКС поради правомощието на касационната инстанция то е окончателно решено, като е отменено условното наказание и е постановено ефективното изтърпяване на наказанието 3 години лишаване от свобода.

"Трябва да се има предвид, че за посочения времеви период /от началото на 2014 г. до сега/ ВКС е разгледал и други дела за корупционни престъпления / престъпления по служба, присвоителни престъпления, безстопанственост и др./, които правната теория приема за корупционни престъпления в широк смисъл. Много от тях са дела с висок обществен интерес. Те са достъпни на официалния сайт на ВКС", заяви още Панов.