Едва ли ще влезем в Шенген при люксембургското председателство на ЕС

Общество

16-07-2015, 12:27

Снимка:

wworld.uk

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министър Аселборн е скептичен дори за частичното ни присъединяване

Министърът по миграцията на Люксембург Жан Аселборн е скептично настроен дори за частично влизане на България в Шенген, съобщи news.bg.

"Знам какви са настроенията в другите държави членки и съм много песимистично настроен това да се случи в рамките на нашето председателство", каза по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Аселборн, от името на председателството на Европейския съвет.

Изказването му бе отговор на въпрос на Илияна Йотова, зам.-председател на комисията, във връзка с възможността поне въздушното пространство на България да бъде присъединено към Шенген.

По думите на българския евродепутат винаги се намира извинение за задържане на България и Румъния извън Шенген, докато в същото време очакванията към България са да бъде сигурната външна граница на ЕС.

Йотова смята, че предизвикателствата с бежанските потоци поставят още по-остро нуждата от пълноправно членство на България в пространството за свободно движение.

Аселборн се ангажира люксембургското председателство да направи всичко възможно, за да придвижи напред въпроса за членството на България в Шенген и да бъде постигнат консенсус за това в Съвета.

През месец май Европейската комисия направи предложение за преместване на 40 000 имигранти намиращи се в момента в Италия и Гърция в останалите държави-членки. Еврокомисарят по миграцията Аврамопулос предложи и презаселването на 20 000 бежанци в ЕС, които сега се намират в бежански лагери в страни като Ливан и Турция.

Аселборн коментира, че председателството на Люксембург е силно амбицирано да достигне до положително разрешение на този въпрос до края на месец юли.

"Възлагам големи надежди на предстоящото заседание на съвета в началото на следващата седмица", каза той.

Йотова зададе своите въпроси свързани с миграцията, защото е един от авторите на доклада на Европейския парламент за разселването на 40-те хиляди бежанци от Италия и Гърция в останалите държави-членки.

"За мен беше много важна подкрепата на люксембургското председателство, защото в момента преговаряме с останалите докладчици по темата и се очаква много напрегнато гласуване утре сутринта в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи", поясни тя.

Календарът на Европейския парламент предвижда този доклад да бъде гласуван от всички депутати на пленарното заседание на парламента през месец септември.