Украинският президент поиска от Запада отбранителни оръжия

Свят

16-07-2015, 10:49

Снимка:

thepolandtimes.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Русия провежда Гьобелсова пропаганда, отсече той в Лондон

Украинският премиер Арсени Яценюк заяви, че Русия провежда пропаганда в стил "Гьобелс" и призова Запада да се бори с нея.

"Понастоящем се сблъскваме с хибридна война от нов тип - тежка артилерия и танкове плюс пропаганда в стил „Гьобелс" от страна на Русия. Москва най-добре от всички умее да нарича бялото черно, а квадрата - кръг. Доколкото знам, ЕС вече създаде специални сили за противодействие на тази пропаганда, борбата с която трябва да бъде приоритет", заяви Яценюк в британския Кралски институт по международни отношения.

В изказването си Яценюк призова Запада да защити европейските граници от Русия, като поиска на Украйна да бъдат предоставени отбранителни оръжия.

"Тези оръжия са ни необходими, за да защитим не само нашите граници, но и европейските граници. Украйна се нуждае от подкрепа - финансова, икономическа, военна. Ясно е, че Русия не желае да изпълнява Минските договорености", каза още Яценюк.

През последните месеци САЩ нееднократно изявиха желание да доставят оръжие на Украйна. Срещу това обаче се обявиха категорично немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, опасяващи се от ескалация на конфликта в Донбас.

Твърдото им становище внесе козметични корекции в политиката на Белия дом, откъдето се съгласиха, че на Украйна не трябва да бъдат предоставяни "нападателни" оръжия, а само "отбранителни".