ЕК подкрепи промените в Конституцията, предлагани от Христо Иванов

Свят

16-07-2015, 07:08

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изменението ще е ключов фактор за оценката, която комисията ще даде на управляващите в редовния си доклад в началото на 2016 г.,

В устен доклад, представен на закрито заседание в Брюксел вчера, Европейската комисия застана категорично зад промените в конституцията, предлагани от правосъдния министър Христо Иванов, пише в. "Сега". ЕК стигна и по-далече - обяви, че изменението на основния закон ще е ключов фактор за оценката, която ще даде на управляващите в редовния си доклад в началото на 2016 г., съобщиха източници от Брюксел. По информация на "Сега" силна подкрепа за действията на Иванов са изказали Германия, Франция, Великобритания и Холандия.

Комисията подкрепя идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия, съобщи пред депутатите в правната комисия министърът на правосъдието. Той предупреди, че ако промените бъдат отложени, това ще е за неопределен период от време. Народните представители от ДПС, БСП и АБВ, които са абсолютно против промените, не реагираха на думите му. За промените в конституцията ще гласуват ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт, но техните гласове не са достатъчни.