ДПС остава против промени в Конституцията

Политика

16-07-2015, 06:37

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Постави условие за развод на ГЕРБ и РБ с патриотите

“Не” на промени в конституцията сега, каза ДПС окончателно вчера, пише "24 часа". Това стана след среща между Лютви Местан и Радан Кънев в парламента. Макар да подсладиха разговорите си с баклава, лидерите на ДПС и на ДСБ не постигнаха съгласие за промените в основния закон.

Продължилата час и половина среща бе по инициатива на реформаторите, но се проведе на ДПС територия - в кабинета на зам.-шефа на НС Алиосман Имамов. На нея освен лидерите и домакина присъстваха Четин Казак и Тунчер Кърджалиев от ДПС, а от РБ дойдоха здравният министър Петър Москов и депутатите Найден Зеленогорски и Атанас Атанасов.

“ДПС няма да участва в гласуването на промените в конституцията, ако те влязат в пленарната зала следващата седмица”, стана ясно от думите на Местан след срещата.

Той уточни, че депутатите му няма да гласуват нито “против”, нито “въздържали се”, защото

принципно не са против промените в основния закон. Искали обаче да дадат “малко по-особен знак”, че са готови да участват активно за постигане на съдебна реформа с друг проект.

“Независимо какъв би бил резултатът, ако се стигне въобще до гласуване, нека той не се драматизира и да не се затварят вратите на диалога. Неуспехът на конституционния проект няма да е неуспех на съдебната реформа въобще. Тя трябва да се осъществи”, категоричен бе Местан.

Той повтори тезата си, че конституционните промени сега трябва да се оттеглят и след местните избори да се внесат отново в пакет с промени в Закона за съдебната власт, НК и НПК и като резултат от диалог и постигнато съгласие между системните партии. Тази теза Местан разви в събота, ден след като се видя на 4 очи с премиера Бойко Борисов в Момчилград.

Лидерът на ДПС обвърза вчера приемането на подобни промени с ремонт на правителството. Профилът на управлението трябва да се изчисти и затова е необходимо ГЕРБ и РБ да се разделят с Патриотичния фронт, смята Местан.

Идеята за реформа в съдебната система е ценностен проблем, а тази ценност не включва политиката, която носи ПФ, смята той. Затова конституционните промени трябвало да са дело на системни, а не на антисистемни партии.

Той пак подчерта, че е необходимо премиерът Борисов да има водеща роля в съдебната реформа като знак за поемане на ясна политическа отговорност. “Настоящият проект битува в публичното съзнание като изключително авторско право на РБ, а волята и политическата отговорност са на основния субект на властта и предложенията трябва да са легитимни и от гледна точка на публичното доверие”, смята Местан.

За нас отлагането на промените в конституцията е неприемлив вариант, заяви обаче Радан Кънев. Това е прекомерно забавяне и доверието между политическите

сили в НС не е такова, че да

позволи такова забавяне,

допълни лидерът на ДСБ. Той бе оптимист, че проектът ще бъде гласуван не с минималните 160 гласа, а със 180.

Кънев обясни, че по геополитическите и правно-техническите аспекти на конституционната промяна РБ и ДПС нямали съществени различия, само в политическите измерения се разминавали. И разказа, че час и половина диалогът е бил много активен, без “празно време” и че ще има и други разговори между двете формации.

Беше обсъден тонът помежду ни, но поведението ни ще зависи от това дали сме способни на правилни решения, коментира Кънев. Преди дни Местан разкритикува “агресивния тон” на реформаторите.

РБ продължава разговорите с другите партии за търсене на подкрепа за конституционните промени. Такава ще има дори с АБВ, каза Кънев. Миналата седмица той и правосъдния министър Христо Иванов бяха на крака при БСП, но не получиха подкрепа.

Гаранции, че няма да бъдат сменени сегашните членове на ВСС при приемане на промените в конституцията, предложи в сряда правосъдният министър Христо Иванов.

“Може да се запише, че членовете се избират и сменят с 2/3 от гласовете и това ще гарантира, че никое мнозинство няма да може да го направи”, обясни Иванов.

Думите на министъра дойдоха ден след като премиерът Бойко Борисов го призова

да направи крачка назад от личните конфликти в името на съдебната реформа.

“Тезата за подмяна на сегашния ВСС след промените в конституцията е опорна точка, тя не е по същество”, коментира Иванов по адрес на думи на вицепремиера Ивайло Калфин в интервю за в. “24 часа”.

Правосъдният министър припомни, че първи е обявил, че промените в конституцията не трябва да водят до промени в състава на съвета. Реорганизацията се прави, за да може следващият ВСС да заслужава доверие, както препоръчва ЕК, заяви Иванов.

“От предлаганите промени в основния закон не следва промяна и във ВСС. За да се случи това нещо, някой трябва да вкара конкретна преходна разпоредба, която да предвижда смяна на ВСС”, обясни правосъдният министър.

“Не мога да спра да коментирам модела на работа на ВСС независимо от състава му. Това е смисълът на реформата, искана от гражданите, и на препоръките от страна на Еврокомисията - реорганизация на работата на ВСС. Не мога да не говоря, че има проблем на структурно ниво във ВСС”, каза той.

“Стратегията за съдебна реформа е седемгодишна и няма да свърши през това лято, но структурните промени, които са най-трудни, трябва да бъдат решени сега. Ако това не стане, цялата политическа класа ще трябва да обясни на гражданите и на външните ни партньори как смята да реши проблема с ясната препоръка на Еврокомисията за реорганизация на ВСС, така че следващият ВСС да заслужава доверие. Веднага след анонса за съдебната реформа през април не съм спрял да търся и да правя срещи с експерти, с политически партии - включително ДПС и БСП, както и с представители на професионалните гилдии”, каза още Иванов.

“Ние предлагаме реформа, която се отнася за мениджмънта на съдебната власт, за да се знае

кой носи отговорността за определени решения.

Това не е междуличностна тема, а един от основните въпроси на нашия двайсет и пет годишен преход”, каза още министърът. По думите му двамата с главния прокурор Сотир Цацаров нямали диаметрални различия по предложената реформа. Иванов подчерта, че главният прокурор също е подкрепил разделянето на ВСС на две колегии - съдебна и прокурорска, чрез промени в конституцията.

По-късно Иванов информира депутатите от правната комисия, че в устен доклад Еврокомисията е поставила “удовлетворяващо висока оценка на усилията на правителството, свързани със съдебната реформа”