Гръцкият парламент каза "да" на закона с условията на кредиторите

Свят

16-07-2015, 06:07

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Край парламента имаше тежки сблъсъци, сълзотворен газ и коктейли "Молотов"

Повечето от депутатите в гръцкия парламент подкрепиха законопроекта за „Спешни мерки за провеждане на преговори и сключване на споразумение с Европейския механизъм за финансова помощ (ESM)", предаде агенция „Новости".

Припомняме, приемането на документа беше поставено от Еврогрупата като условие за възобновяване на помощта за ликвидността на гръцките банки и за преговори по трети пакет от финансови помощи за Атина.

„За" законопроекта дадоха гласа си 229 депутати в 300-местния парламент. Срещу документа гласуваха 64-ма, а 6-ма се въздържаха.

Преди гласуването премиерът Алексис Ципрас призова законът да бъде подкрепен.

Въпреки това част от представителите на партията му „Сириза" се обявиха против него, няколко се въздържаха.
Сред гласувалите „против" са министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, бившият министър на финансите Янис Варуфакис, подалата оставка като заместник-министър финансите Надя Валавани, първият заместник-министър на здравеопазването Димитрис Стратулис, първият заместник-министър на отбраната Костас Исихос.

Против гласуваха и представителите на комунистическата партия и националистите от „Златна зора".

В подкрепа на законопроекта дадоха гласовете си опозиционните Нова демокрация, ПАСОК и „Потами" („Река").Междувременно тежки сблъсъци избухнаха пред гръцкия парламент, докато депутатите обсъждаха споразумението с ЕС за избягване на банкрута. Разбунтували се гърци хвърляха запалителни бомби по полицията, която отговори със сълзотворен газ и принуди стотици хора да бягат на централния площад "Синтагма", съобщи АП.

Над 12 000 души се събраха на протест и групи младежи започнаха да чупят витрини и запалиха поне една кола в сърцето на Атина. Десетки коктейли молотов бяха хвърлени по полицейските кордони около парламента. Малко преди сблъсъците протестиращите минаха в поход с плакати "Отменете споразумението" и "Не на политиката на ЕС, МВФ и ЕЦБ", предаде Ройтерс.
Бурните протести са първото сериозно насилие откакто лявото правителство на СИРИЗА дойде на власт. Сблъсъците съвпаднаха с началото на дебатите за приемане на законите за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които ще осъдят гърците на години лишения.
Законите, които са условие за даване на спасителна помощ на Атина, разгневиха членовете на управляващата партия и вдигнаха на бунт мнозина от тях срещу премиера Алексис Ципрас. Очаква си повечето депутати на СИРИЗА да гласуват против спасителния пакет, който може да мине само с помощта на опозиционните проевропейски партии. В същото време 24-часова стачка блокира обществения транспорт и затвори всички обществени услуги в страната.