„Мениджър на Фонда на фондовете" ще отговаря за европарите

Политика

15-07-2015, 16:21

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европа ни плати авансово 60 млн. лева

Евросъюзът отправи пет препоръки към България

Фондът бе учреден на днешното заседание на Министерски съвет

Еднолично акционерно дружество ще отговаря за управлението на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд, както и по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство в България. Дружеството е с държавно участие в капитала. То се казва „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД и е учредено от Министерския съвет, съобщават от „Дондуков 1".
Едноличен собственик на капитала на дружеството е българската държава. Капиталът е в размер на 50 000 лв., разпределен в 50 000 поименни акции с номинал 1 лев.
Упражняването на права на държавата е възложено на финансист номер 1. Той трябва да сключи договори с членовете на Надзорния му съвет.
От Министерския съвет поясняват, че създаването на фонда ще подобри възможностите за достъпа до финансов ресурс чрез ефективно използване на финансовите инструменти в програмен период 2014-2020 година. Това се прави с оглед насърчаване на растежа и заетостта и осигуряване на по-благоприятна бизнес среда - подобряване на екологичната, транспортната и енергийната инфраструктура, насърчаване на предприемачеството, иновациите, ефективно управление на битовите отпадъци и създаване на работни места.
От съобщението на Министерския съвет става ясно още, че така нареченият „мениджър на Фонда на фондовете" ще изпълнява функциите и на холдингов фонд за инструментите за финансов инженеринг JEREMIE по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и JESSICA по ОП „Регионално развитие" от програмен период 2007-2013 година.