Закриха Националната служба по зърното

Според депутатите това ще облекчи дейността на производителите

По предложение на Министерски съвет депутатите приеха на второ четене да бъде закрита Националната служба по зърното.

Според МС това ще облекчи дейността на производителите, съхранителите и търговците на зърно, като същевременно ще доведе до оптимизация на административните структури.
В мотивите пише още, че Службата по зърното е изпълнила предназначението си и нейното съществуване вече губи смисъл. Причините за закриването са: пазарът на зърното значително се е променил, особено след членството на страната в ЕС и по-голямата конкурентоспособност, увеличили са се площите, заети със зърнени култури, добивите и обемът на производството.
Според правителството на практика няма опасност от възникване на ситуация на недостиг на зърно на пазара на ЕС. В тази връзка прилагането от Националната служба по зърното регулации в България не оказват никакво влияние върху единния европейски пазар на зърно.
Друга причина за закриването на Службата е, че лицензионните и регистрационни режими, които тя налага, са по-скоро пречка за производителите, съхранителите и търговците на зърно, аргументират се от Земеделското министерство.
Службата е създадена със Закона за съхранение и търговия със зърно, който е приет през 1998 г. за преодоляване на зърнената криза и за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще. През този период в България има недостиг на зърно, което се дължи на спекулативна търговия и укриване на зърнени запаси. В резултат на това цените на зърнените продукти и на хляба значително се увеличават, което предизвиква обществено недоволство. Сериозни проблеми се появяват и при осигуряването на фураж за животните.
Със закона са въведени мерки, насочени към контрол на търговията и запасите на зърно в страната и за гарантиране на зърнения баланс. Въвежда се системата на лицензираните публични складове за зърно и зърнохранилища, при която основните обекти за съхранение на зърно са поставени под контрола на държавната администрация, която разрешава и проверява тяхната дейност.
Специално внимание е отделено на финансовото състояние и контрола на наличностите в публичните складове за зърно и зърнохранилищата. Публичните складове за зърно са задължени да учредяват и участват в гаранционен фонд, с който се гарантират вземанията на влогодателите и на притежателите на складови записи. Създадена е специална правна уредба на складовите записи за влог на зърно. Под контрол е поставена търговията със зърно, като е въведен регистрационен режим за търговците на зърно. Той задължава всички лица, които извършват търговски сделки със зърно да се регистрират и позволява да се контролират техните складови наличности. Първоначално е създаден и стратегически резерв от зърно, чрез който да се интервенира на зърнения пазар в случаи на недостатъчно предлагане и значително повишаване на цените. Стратегическият резерв от зърно е закрит във връзка с присъединяването на България към Европейския съюз, тъй като противоречи на Общата организация на пазара на зърно и на включените в нея интервенционни механизми.