Половината семейства у нас се карат за пари

Общество

15-07-2015, 12:50

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Финансовите търкания следват изневярата при развод

Парите са една от основните причини за спорове в почти половината от семейните двойки в България.

При 49% от семейните търкания и скандали поводът е точно финансов - от покриването на месечните разходи до причината за взимането на кредит. Също така парите са втората по честота причина за разводите в България, след изневерите.

Най-често българите се карат за разходите по домакинството - 25%, следвани от разходите за хоби (18%) и облекло (22%), посочва изследване на агенция IPSOS.

В това отношение българите отново са водещи в сравнение с чехите, словаците и поляците, сред които едва една трета водят спорове за финансите си.

Повече от половината българи (61%) се карат за разходите си, доходите са причина за спорове във всяко трето домакинство, а едва четвърт от кавгите за пари са заради финансите като цяло, както и за заеми. Хората обикновено имат ясна представа за какво и каква сума да вземат назаем, но спорят за причината, сроковете и размерите на вноските.

Много от тях признават, че понякога дори изгоден заем, взет от член на семейството, може да им донесе проблем.

Българите се придържат към мотото "Парите могат да развалят взаимоотношенията" и 43% от тях предпочитат да взимат заеми от банкови или небанкови кредитни компании. При поляците ситуацията е подобна. Според проучването, гражданите на всички изследвани страни предпочитат да се допитат до семейството или близки приятели при проблем със семейните финанси.