МВФ иска отписване на част от външния дълг на Атина

Германия е твърдо против

Разходите на европейските страни за стабилизиране на гръцката икономика може да се окажат значително по-високи от 86-те млрд. евро, записани в споразумението от неделя.

Това предупреждава МВФ в актуализиран анализ на икономическата ситуация в Гърция, в който се препоръчва отписване на част от външния дълг на страната.

Според анализа, европейските лидери силно са подценили разходите, нужни за обезпечаването на устойчивостта на гръцкия дълг.

За да се стабилизира ситуацията и да се премине към възстановяване на икономиката на Гърция, европейските страни ще се принудят да отидат много по-далеч, отколкото са били готови при подисването на споразумението с гръцкото правителство.

"Гърция ще бъде в състояние да обслужва дълга си само в случай че дълговите й задължения бъдат облекчени в значително по-голяма степен, отколкото планира да направи Европа. Сериозното отслабване на възможностите за обслужване на задълженията показва, че е необходимо облекчаване на дълговото бреме в много по-голям обем от този, за който би била готова Европа", пише в анализа на МВФ.

Според МВФ в близките няколко години дългът на Гърция ще достигне 200% от БВП на страната. Затова от финансовата институция смятат, че обявените мерки не са достатъчни за възстановяването на икономиката.

Един от предложените варианти на фонда е установяване на 30-годишен гратисен период на обслужване на всички европейски дългове, в това число и на новите кредити, в комбинация със сериозно удължаване на матуритета на дълговете.

В противен случай, европейските страни ще се принудят да правят годишни трансфери в гръцкия бюджет или да приемат "мащабно отписване на съществуващия дълг".

МВФ все пак уточнява, че решението остава в ръцете на лидерите от Еврозоната.

Германия категорично се противопоставя на подобна крачка.

Материалът беше публикуван едва ден след като държавните ръководители на страните от Еврозоната обявиха, че са постигнали съгласие с Гърция по пакет от реформи в замяна на финансова помощ.

Днес гръцкият парламент се събира на извънредно заседание, за да гласува по спешност новото данъчно законодателство, предложено от екипа на финансовия министър Цакалотос след споразумението с Брюксел.