Предстои основен ремонт на гръцкия кабинет

Свят

15-07-2015, 10:23

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гърция не преведе на МВФ 450 млн. евро

Парламентът трябва да приеме законопроекта за реформите преди това

Парламентът на Гърция първо ще приеме законопроекта за реформите, необходими за започване на преговорите по трети спасителен план за страната, а после ще има промени в гръцкото правителство, предаде ТАСС, като се позова на източник от управляващата гръцка радикална левица СИРИЗА.

Според източника, дал своето мнение след заседанието на политическия секретариат на СИРИЗА, състояло се във вторник вечерта, става дума за смяна не само на двама членове на кабинета /министъра на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис и на втория заместник-министър за социалните осигуровки Димитрис Стратулис, които гласуваха с въздържал се в парламента при гласуването на гръцките предложения към кредиторите на 11 юли/, но за по-широка промяна в правителството с цел подобряване на неговата работа.

На заседанието на политическия секретариат на СИРИЗА настоящият гръцки министър на финансите Евклидис Цакалотос информирал членовете на този орган за финансовите аспекти на договорката, постигната между Алексис Ципрас и лидерите на страните от еврозоната. По думите на министъра след референдума в Гърция от 5 юли позицията на правителствата относно гръцкия проблем "излязла на международно равнище и не оставала в рамките на еврогрупата". Министърът посочи, че твърдата позиция на Германия по време на преговорите предизвикала реакция и у европейските институции, и у някои европейски страни и много пъти по време на срещата на върха на еврозоната представители на Европейската комисия и на правителствата от еврозоната са поддържали гръцката позиция.

Главният секретар на СИРИЗА Тасос Коронакис пък подчерта необходимостта партията да запази единството си, което било най-важното в настоящия етап.
Много членове на секретариата, особено представители на лявото крило на СИРИЗА, заявиха, че правителството е допуснало много грешки в хода на преговорите с кредиторите и страната така и не е била подготвена за момента, в който е трябвало да се изправи срещу заплахата да бъде извадена от еврозоната.


Същевременно вчера гръцкият в. "Вима" публикува основните положения на законопроекта, който ще се гласува днес в парламента.

Той съдържал, според изданието три раздела. Раздел Б касаел мерките в сферата на данъчното облагане, а раздел В регулирал законодателството в сферата на социалните грижи и осигуровки и практиката на предсрочно излизане в пенсия.

Ключовата част от фискалния раздел на законопроекта е увеличаване на коефициентите на ДДС и въвеждането на три ставки 6, 13 и 23 процента, както и увеличаване на извънредния данък солидарност, при който се облагат по-богатите слоеве от населението в полза на по-бедните. Изменя се данъчното облагане и за фермерите. Законопроектът предвижда постепенно отпадане особените отстъпки за ДДС на островите, посещавани от туристи в Егейско море, запазване на специалния режим само за отдалечените острови до края на 2016 г., когато той напълно ще бъде отменен. В замяна на това се предвиждат помощи за островитяните с ниски доходи.

Що се касае до облагането с данъци на доходите на физическите лица, фермерите и предприятията, проектът предвижда повишаване на налога солидарност от 1 януари 2015 г., тоест със задна с нови ставки от 0,7 процента до 8 процента в зависимост от сумата на годишния доход на семействата. Проектът предвижда увеличаване от 10 на 13 процента на данъка лукс, налаган на собствениците на скъпи коли, басейни, самолет и яхти с дължина над 5 метра. Данъците върху доходите на фермерите ще се увеличат от 13 процента на 26 процента.

Данъците на компаниите се увеличават от 26 на 28 процента, като бизнесмените ще трябва да плащащ този данък 100 процента авансово.