Да подкрепим ли Гърция, пита Борисов

Премиерът ще поиска решение на парламента да участваме ли в неотложната помощ за Гърция

Правителството ще поиска специално решение на Народното събрание дали България да подкрепи и да участва в неотложната помощ за Гърция, пише в. "24 часа".

Искането е заради плановете още през този месец Атина да ползва неотложно 12 млрд. евро мостов заем от стабилизационния фонд, управляван от Европейската комисия. Тези средства трябва да покрият плащанията на Гърция през юли докато текат преговорите с комисията и държавите от еврозоната за поредната помощна програма, която да бъде финансирана от Европейския механизъм за стабилност на държавите от еврозоната. 

Засега позицията на България е против използването на стабилизационния фонд на ЕК, в който София също има участие, съобщиха източници от правителството. Ако има подкрепа от останалите държави в ЕС кабинетът пък ще поиска одобрение на Народното събрание за българска позиция.

Европейският механизъм за финансова стабилност бе създаден от ЕК през 2010 г. с вноски на всички държави-членки. Към момента в него има около 13 млрд. евро. Засега против ползването му за спасяване на Гърция се обявиха държави извън еврозоната като Великобритания и Хърватия.