Ципрас мисли за оставка

Свят

15-07-2015, 07:27

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес гръцките депутати трябва да гласуват дали да приемат исканите от лидерите на еврозоната реформи

Заради промяната на курса по време на преговорите-маратон с лидерите на еврозоната и приемането на мерките за икономии и реформите гръцкият премиер Алексис Ципрас е заплашен от бунт в собствените си редици и има възможност до края на седмицата да подаде оставка, пише германският вестник “Билд”.
Гръцкият премиер е изправен пред трудна битка да получи подкрепата на коалиционните си партньори за окончателното предложение на лидерите на еврозоната за спасяване на Гърция.
Гръцкият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис оцени като “неприемливо” споразумението с кредиторите и добави, че то “анулира дадения от народа мандат” и гордото OXI (“не”), казано от гръцките граждани на референдума.
От общо 149 депутати от лявата партия СИРИЗА около 30 обърнаха гръб на Ципрас заради това, че отстъпи преди исканията на кредиторите.
Според “Билд” Ципрас сега обмисля и варианта да подаде оставка, за да открие път за формиране на временно техническо правителство и за свикване на нови избори
Според този сценарий в сряда Ципрас заедно с представителите на опозицията ще гласува мерките за икономии в парламента, след което правителството ще подаде оставка. По този начин гръцкият премиер би избегнал необходимостта сам да приложи непопулярните мерки за икономии.
В случай, че наесен има избори, Ципрас би имал по-големи шансове за победа, според “Билд”.
Първата оставка на гръцки министър след постигнатото в понеделник споразумение с еврозоната и международните кредитори вече е факт. С поста си се разделя Никос Хунтис, ротационен министър по европейските въпроси и депутат на управляващата партия СИРИЗА.
Той ще бъде заменен от журналиста Йоргос Куритис, който означава, че значителното мнозинство СИРИЗА в парламента няма да бъде засегнато, коментира в. “Катимерини”.
Междувременно след среща с премиера военният министър Панос Каменос и лидер на партията „Независимите гърци“ (АНЕЛ) заяви, че при 17-часовите преговори в Брюксел Алексис Ципрас се е сблъскал с опит за отстраняването му от страна на няколко държави от еврозоната. По думите му става дума за опит за преврат от страна на Германия, Холандия, Финландия и балтийските страни. “Ципрас е бил заплашван с крах на банките и пълно изземване на влоговете още в утринните часове (на понеделник). Този шантаж е продължил до сутрешните часове. Пред такива заплахи премиерът не е имал друга възможност освен да отиде на споразумение”, подчерта Каменос.
Според него обаче Ципрас е отишъл толкова далеч, че е приел споразумение, което излиза извън рамките на споразумението между (гръцките) политическите лидери. “В знак на добра воля и въпреки че това бе против нашата съвест, ние сме се съгласили”, отбеляза Каменос. По думите му партията АНЕЛ няма да подкрепи споразумението с кредиторите, но ще остане в управляващата коалиция. “Не сме съгласни с предложенията на кредиторите. Не може да ги приемем”, заяви министърът.
Междувременно профсъюзът на гръцките държавни служители призова за 24-часова стачка в сряда. Съюзът ADEDY поиска в изявление прекратяването на работа, тъй като е против договорените условия с еврозоната.
Освен спиране на работа, съюзът призовава държавните служители също така да се включат в предвидени за същия ден демонстрации пред парламента на страната. В сряда гръцките депутати трябва да гласуват дали да приемат исканите от лидерите на еврозоната реформи.
Това ще е първата стачка в рамките на шестмесечното управление на премиера Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА.