Социалното осигуряване скара Реформатори и министри

Радан Кънев отрече връзка между подкрепа за съдебната реформа срещу гласуване на пенсионната

Реформаторите, финансовият и социалният министър не се разбраха по предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Реформаторите на този етап, с оглед трайно съхраняване на втория стълб, предлагат правото на избор между универсален фонд и фонд "Пенсии" към НОИ да важи за лицата, родени между `60-та и `70-та година, уточнява bTV.

За в бъдеще, след преоценка на доходността от универсалните фондове и промяна на регулациите за тях, да се мисли дали да се увеличава възрастовата група. Това обясни пред медиите съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев след среща с Ивайло Калфин и Владислав Горанов в Народното събрание. Той уточни, че по-големи са били противоречията с финансовия министър, отколкото със социалния.

От Блока настояват още окончателният избор на фонд да може да се прави не 5 години преди навършване възрастта за пенсиониране, а една година.

Искаме и да се коригира намалението на пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали в универсалния фонд - в момента законът предвижда с приблизително 28 на сто по-малко да получават като държавна пенсия осигурените в универсалните фондове, посочи Кънев. Идеята на РБ е този процент да стане около 15. 

Кънев отрече връзка между подкрепа за съдебната реформа срещу гласуване на пенсионната, защото, по думите му, за реформаторите пенсионната система е важна сама по себе си.

Разочароващо за нас не стигнахме до съгласие по никой от тези текстове, което поставя подкрепата ни за КСО на второ четене под много голям въпрос, коментира лидерът на ДСБ. Все пак той не изключи групата му да гласува за някои от поправките, но щели да обсъждат допълнително дали да бъдат "за" повишаване на осигурителната вноска, както предвижда проектът "Калфин".

За мен няма нищо лошо в правото на избор на фонд и не намирам никакви аргументи то да се ограничава, коментира след разговорите финансовият министър Владислав Горанов. И подчерта, че волята на правителството е изразена чрез внесения законопроект, гласуван на първо четене от НС. 

Той намирал някои от предложенията на РБ за приемливи, други за променящи философски концепцията на заложеното от правителството. За някои от тях може да има съгласие, за някои - правителството остава на варианта, който е предложило, посочи министърът. 

На свой ред Ивайло Калфин призна, че няма да могат да убедят всички депутати да гласуват пакета от промени в КСО на кабинета, но се надява, че ще съберат нужните гласове, за да минат те и на второ четене в пленарната зала.