Новият БНБ шеф оставя двамата подуправители

За мен това е добро решение, заяви финансовият министър

Финансовият министър Владислав Горанов е доволен от избора на нов управител на БНБ и в кулоарите на НС сподели, че се надява да работи добре с Димитър Радев.

За мен това е добро решение, каза той.

Горанов подчерта, че много добре работи с двамата подуправители, които новият гуверньор оставя на постовете им и те били, по мнението на министъра, професионалисти. За мен е важно в банката да има професионалисти, изтъкна Владислав Горанов.

Той коментира, че бил силно изненадан от опита за политическа търговия с постовете на подуправителите. 

Финансист номер едно подчерта, че Димитър Радев сам взел решението кои да са подуправителите. Не се поддал и на политическата търговия. Лично него никой не го притискал относно ръководството на централната банка.

Владислав Горанов също не знае каква е заплатата на управителя на БНБ, но според него възнаграждението за подобни постове трябва да е подобаващо и не било задължително да е публично. Трябвало да се знаят заплатите на депутатите и министрите.

Не можеш да управляваш банкова система със 100 милиарда лева активи за 1000 лева заплата, каза Горанов.

От думите на финансовия министър стана ясно и че управляващите положили много усилия Радев да се съгласи и да поеме тази нелека задача да управлява БНБ.

Вероятно не всичко е пари, така пък министърът на финансите коментира факта, че Димитър Радев ще взема по-малко възнаграждение тук, отколкото на предишния си пост.