Всички заедно за промяна на съдебната система и Конституцията, зове Борисов

Има хора с по 30-40 висящи дела, които крадат и стоят навън, това искам да се промени, заръча премиерът

 

С цялото ми уважение към всички, включително и моите партньори - ако искат да променим Конституцията, ако искат поне тези три много важни неща, които ще дръпнат напред и ще помогнат в съдебната система, нека да се обединим около тях като първа стъпка, да дадем добрия сигнал и на Брюксел и на останалите наши партньори. Това каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус". 

"Това ще помогне и за сивия механизъм, това ще помогне и за Шенген и след това вече в по-нормална и спокойна обстановка да се съберат експертите и да движат закона напред. Това и на моя министър съм го препоръчал и снощи с Радан Кънев се видяхме", заяви Борисов. 

Той обясни, че е казал същото и на него, да се направи опит за спиране с квалификациите и да се предвижи реформата. "Каузата да направим реформата и да се промени Конституцията и поне три неща да станат, не виждам кой би имал против да се случи. Тогава бихме могли да имаме голям консенсус", подчерта Борисов.

Разговаряхме с политическите партии и с голямо болшинство в парламента тя беше приета. Всичко вървеше наред. След това няколко съботи и недели ги събирах, работихме пак, накрая поканих съдия Лозан Панов, съдия Колев, главният прокурор Цацаров, Христо Иванов, Румяна Бъчварова при мен и казах: "Ето, това е предложението на г-н Иванов за съдебната реформа".

Изговорихме всичко - плюсове, минуси, по какъв начин да стане, тъй като и за нас е важно браншовите организации, както ги наричаме, или в случая съдии, прокурори, следователи също да кажат своето мнение. След това слязох в МС, заедно с г-жа Бъчварова и министър Христо Иванов лично, не само подкрепих това, което се предлага, а и лично обясних, дори поисках повече неща от това, което се предлага по няколко от темите", обясни Борисов.

Тoй посочи, че оттам нататък единствената необходимост е била да се отиде в парламента, една по една всички парламентарно представени политически сили да се убедят в това и с една голяма група от тях да се подкрепи промяна на Конституцията и след това да се мине към детайлите в съдебната система. "Към това помолих министъра да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдово производство", отбеляза премиерът Борисов. Той уточни, че като главен секретар знае, че хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. "Ето това искам да се промени, наред с всичко друго в съдопроизводството", подчерта Борисов.

"Плюс, ако си спомняте и към днешна дата казах да се избере нов висш съдебен съвет, който да е от две части - на съдии и на прокурори и парламентарни сили. Дори бройките, хората, всичко това беше уточнено", заяви Борисов. Той изрази мнение, че има съгласие по тази тема. "Съдиите да се избират от тях самите, отдолу нагоре и да няма никакво вмешателство. Третото, инспекторатът да му се усилят на ВСС функциите, за да може да има съдии, които да контролират съдиите. Нито аз да трябва да се изказвам, нито прокурор, нито политици, а самите съдии да контролират действията на съдиите, които нарушават процеса - забавяне на дела или мотиви, които не отговарят изобщо на истината", допълни премиерът.