Няма да спират инвалидните пенсии на хора в трудоспособна възраст

Общество

14-07-2015, 13:36

Снимка:

АБВ

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Държавата ще стимулира интереса те да бъдат наемани на работа

Няма да се спират инвалидните пенсии на хора в трудоспособна възраст, а ще се търсят начини да се повишат доходите им чрез участието им на трудовия пазар. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по БНР.

Вицепремиерът Ивайло Калфин беше категоричен, че вече отпуснати инвалидни пенсии няма да се спират. Целта е хората с увреждания да намират работа. Според него, добрата формула е частично субсидирани работни места.

"Това при всички случаи е по-добър вариант, отколкото сто процента субсидиране. С отпуснати инвалидни пенсии на хора, които са в трудоспособна възраст, няма да ги спираме, за да ги накараме да отиват на пазара на труда. Ще се опитаме да стимулираме интереса да бъдат наемани", каза Калфин.

Той убеждавал колегите си министри от правителството в необходимостта да се повишават заплатите на социалните работници.

"Няма да поема ангажимент преди да намеря решение. Не е нормално да се държат на минимална работна заплата хора с 10-15 години стаж, които работят при тежки условия. За съжаление през последната година те са лъгани на два пъти, че ще им увеличават заплатите и това не се е случило, аз няма да го повторя", обеща социалният министър.