Антитерористични спецчасти дефилират на парада в Париж

Свят

14-07-2015, 13:34

Снимка:

pereformat.ru

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Франция чества националния си празник - Денят на Бастилията

Франция отбелязва днес националния си празник - Денят на Бастилията. Традиционният военен парад в Париж е посветен на 70-ата годишнина от края на Втората световна война. За първи път в него участват и спецчастите за борба с тероризма.

Тревогите на днешната действителност дават отпечатък върху националния празник на Франция, който тази година протича при засилени мерки за сигурност. Военният парад, приветстван от президента Франсоа Оланд, отдава почит на силите, които защитават страната. По повод 70-ата годишнина от победата над нацизма на парада бяха поканени ветерани от съпротивителното движение. Неговият символичен знак, Лотарингският кръст, се изписва във въздуха от военни самолети.

Последните събития взеха връх над честванията. Шест месеца след терористичните атаки в Париж на парада за първи път шестват представители на всички антитерористични спецчасти на Франция, участващи в мисии в страната и по света. Поради заетостта на армията и действащия антитерористичен план парадът е необичайно кратък.

След тържеството се очаква традиционното интервю на президента Оланд с акцент върху международните кризи, Гърция, тероризма и икономиката.