Процесът за разрешаването на гей браковете в САЩ ще излезе на филм

Холивуд ще заснеме историята на Джим Обергефел, чиято победа донесе отпадане на забраната за еднополови бракове

Филмовото студио 20th Century Fox планира да заснеме филм за делото на Джим Обергефел, което доведе до решението на Върховния съд на САЩ да се легализират еднополовите бракове в цялата страна, съобщава The New York Times.

Главен герой ще бъде самият ищец Обергефел, компанията е закупила филмовите права на историята от Джими и неговият адвокат Ал Герхардщайн. Освен това от студиото планират да придобият правата върху все още ненаписаната книга "21 години до полунощ", която Обергефел възнамерява да пише, заедно с журналиста от „Уошингтън поуст”  Деби Сензипър.

Продуценти на лентата ще бъдат Вик Годфри и Марти Боуен, известни с работата си по филмите "Виновни са звездите" и "Здрач".

Джим и партньорът му Джон Артър, живели заедно в продължение на 20 години, през 2013 г., сключват брак в Мериленд. Скоро след това Артър умира от амиотрофична латерална склероза и правителството на щата Охайо, където са живели, отказва да признае Обергефел за вдовец. Отказът на властите дава началото на процеса, който приключи с победа за ищеца във Върховния съд.

На 26-ти юни 2015 Върховният съд на САЩ постанови, че равенството в брака е основно право на гражданите, и вдигна забраната за еднополовите съюзи в 14-те щата, в които все още съществува.

Белият дом в лицето на президента Барак Обама и неговата съпруга Мишел приветстваха решението. Обама заяви, че то е „една победа за Америка“.

Джим Обергефел