Здравното министерство ще "оздравява" болници

Две трети от наличните лечебници харчат повече, отколкото получават

Индивидуални оздравителни планове за всички болници, които харчат повече, отколкото получават, ще направи здравното министерство. Такива са 44 от общо 63 болници с над 50 % държавно участие. Това става ясно от доклад на ведомството.

Всяка една от тези болници може да бъде обявена в несъстоятелност. Било достатъчно само някой от кредиторите (фармацевтични компании, строителни фирми и др.) да поиска това.

Не е изключено да се прибегне до намаляване на капитала, продажба на активи и дори приватизация на обособени части, разкри зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Една от стъпките вече е направена, пише "Преса".

Продажбата на части от плевенската "Д-р Георги Странски" и на пловдивската "Свети Георги" вече е разрешена с решение на Министерския съвет от 1 юли. Може да се продават части, които не се ползват за медицинска дейност.

Опит за оптимизиране на харчовете също е сливането на администрациите на 9 болници в карето на бившата Медицинска академия, както и създаването на бъдещия консорциум "Обединени бургаски болници".

Пенков прогнозира, че с оздравителните планове загубите на болниците биха могли да се покрият в рамките на три-четири години. Зам.-министърът предлага да се въведе т.нар. пакетно финансиране. Това означавало, че за три месеца например всички, които участват в грижата за пациента, ще получат една цена за определен пакет услуги.