Няма да си подавам оставката, категоричен е Цацаров

Днес е организиран протест с искане за оставката на главния прокурор

Уважавам правото на всеки да протестира, но не възнамерявам да си подавам оставката, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред bTV.

“Право на всеки е да протестира, да иска оставки, да се аргументира. Живеем в свободна държава. Моят план е да работя добре и така, както намирам за правилно. За мен е правилно да проведа работния си ден като изпълня задълженията си за деня. Преценката дали да бъде подадена оставката и дали главния прокурор да се подаде на натиск нека бъде моя”, заяви Цацаров.

Ако някой счита, че проверката в правосъдното министерство е насочена срещу действията на министър Христо Иванов, греши. Една прокурорска проверка е срещу длъжностни лица, министърът не подписва договори за климатици, обясни главният прокурор.

Когато водя война казвам ясно нещата, категоричен беше Цацаров. 

"Медийната публикация е законен повод за една проверка, без значение дали на Радан Кънев му харесва някоя медия или не", коментира Сотир Цацаров и добави: "Не ни интересува кой е Калоян Стоев, ще свалим информация от главния редактор на медията. Проверката не е на автора на статията, а на фактите, изнесени в нея. На мен ми харесват тези, които създават новини, независимо дали са лоши или не."

Това, което аз не мога да приема е популисткия подход към т. нар. съдебна реформа. Държим се все едно досега е нямало нищо. Тази система с лозунги само не може да бъде променена, твърди главният прокурор.

Месец април се роди идеята за промени в Конституцията. Ако този проект мине на първо четене, какво ще се случи - следващото гласуване ще е след два месеца, октомври обаче приоритет ще са местните избори. Промените могат да дойдат, ако дойдат изобщо, за Коледа - какво ще чакаме до Коледа, ако изобщо я финализираме тази реформа, обясни Цацаров.

Той отново заяви, че нищо не дели с политиците, но не търпи популистки идеи, а държи на прагматизма.

"Ако КТБ беше в перфектно състояние, щеше ли на определени вложители да дава кредити с лихва 9,8 процента. Разрушава се нещо здраво. Някой оспорва ли, че това е била любимата банка на всяка власт?", попита Цацаров по отношение на банката. 

"Не отричам правото на Цветан Василев да говори и пише по този начин. За него е правилно, той така се отбранява. Мога да гарантирам, че няма да има нито едно скрито име в съда. Ако Цветан Василев е прав и прокуратурата е сринала банката, това означава, че дотогава КТБ е била в перфектно състояние. Защо тогава се пишеше за лошото състояние на банката още от февруари 2013 г.?", риторичен бе главният прокурор и заяви, че въпроси за КТБ трябва да задават не само на прокуратурата, но и на всички политически формации, управлявали през времето на съществуване банката.

"С всичко мога да се съглася, но не и че ми е къса паметта. В моя мандат смятам, че делото ще стигне до съда и няма да бъде скрито нищо", каза той.

"По казуса с Христо Бисеров Цацаров заяви, че до броени дни обвинителният акт влиза в съда. Не всеки обвинителен акт е пример за негодност на прокуратурата. Безкрайното връщане на делата не помага на никого. Не си браня колегите, в прокуратурата има и некадърници, но те не определят облика й", каза Цацаров. 

"Всичко, което е трябвало да бъде предоставено на чуждестранните партньори във връзка с това да получим международна правна помощ по случая с братя Галеви, е направено. Не мисля, че прокуратурата знае по-малко от медиите", заяви Цацаров.

Днес е организиран протест с искане за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и в подкрепа на съдебната реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов.