„Инженер Ганев” виновен за асфалта на вълни

Най-доброто от печата

14-07-2015, 07:06

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причини за дефектите са и слабият контрол и цените

Неуки строители са в основата на дефектите по новоизградени шосета в страната, твърдят експерти от бранша, пише в. "Монитор".
Според шефа на агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров най-честата причина за появата на неравности по новия асфалт е некадърността на строителите. „Има и случаи като този наскоро на бул. „Цариградско шосе” в София, когато електрониката на техниката полудява. И, ако това не се забележи от водача на машината за полагане на асфалта той става на вълнички”, смята той. По думите му причина за нагъването на старите настилки пък е влаганият битум. Проблемът се решавал с използването на полимер-модифициран, който прави пътищата устойчиви на високи температури и те не се размекват.
Доц. Петър Стефанов, ръководител на катедра “Пътища” в УАСГ също смята, че най-често причина за некачествено полагания асфалт е незнание. За да се постигне добра равност на настилката при всички случаи трябва да се използва електронно нивелиращо устройство
„За прилагането му обаче персоналът трябва да има достатъчно добри познания”, казва експертът. „Първо трябва отстрани на трасето да се маркира с корда нивото, по което да се води устройството. След това трябва добре да се балансира цялата машина, за да може точно да изпълнява командите. Ако това не се направи, както трябва, резултатите в никакъв случай няма да са добри”, допълва той.
Според доцента от УАСГ другите фактори за качеството на настилката са и уплътняването с валяци и състава на асфалта. „Дори при някакво отклонение на рецептата за приготвянето му може да се постигне равност, но при експлоатацията на пътя това дава отражение и се след време се появяват дефекти. Основата също играе роля, но и при нея дефекти стават ясни след години. В напредналите страни проблемът е решен със залагането на по-високи показатели в проекта и изисквания към строителите. И той се изпълнява на 100% без компромиси”, пояснява доц. Стефанов.
Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) Иван Бойков е на мнение, че причините за дефектите на новите пътища са комплексни. „Те включват и контролът и цената и много други неформални неща”, смята той. ”За това трябва да се питат хората, които поръчват. Има контролни органи, отговарящи за качеството и приемат и подписват акт 15. На нас строителите като са ни подписали документите означава, че сме си свършили работата. Категорично трябва да се подобри контролът”, каза Бойков.