Избират новия управител на БНБ

Общество

14-07-2015, 06:26

Снимка:

bnb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според правилата може да се гласува за повече от един кандидат

Предложеният от ГЕРБ Димитър Радев има най-големи шансове за управител на БНБ, прогнозираха депутати, пише в. "24 часа". Във вторник парламентът ще гласува кой да смени Иван Искров на поста.

Според правилата всеки депутат може да гласува за повече от един кандидат. Новият управител на БНБ трябва да събере половината плюс 1 от гласовете на присъстващите в залата депутати.

Радев има сигурни 84 гласа от ГЕРБ, като всички от парламентарната група на партията били предупредени да не отсъстват от заседанието днес.

От Реформаторския блок издигнаха свой кандидат - Бисер Манолов, но заявиха, че подкрепят и Радев. И тъй като правилата позволяват повече от едно гласуване “за”, то почти сигурно е, че Радев ще получи още 23 гласа, колкото са депутатите от РБ. Същите 23 гласа вероятно ще отидат и за Манолов. Патриотичният фронт ще подкрепи издигнатия от тях кандидат Григорий Вазов. От “Атака” ще гласуват “против” или “въздържал се” за всички номинирани от другите парламентарни групи. АБВ ще гласуват за своя кандидат Виктор Йоцов, но можело 3-4 депутати от формацията да подкрепят и Димитър Радев.

БСП и ДПС все още нямат официална позиция за кого да дадат гласа си. Запознати твърдят, че ДПС ще определя своето поведение в зависимост от кворума в момента на гласуването и ще се включат с подкрепа за Радев само при опасност да няма избран кандидат от първи път.

Група от около 9-има поддръжници ще има Радев и сред червените, а не е изключено броят им да е по-голям. Гласуването на БСП щяло да зависи от нагласата на ДПС, смятат червени депутати. Ако ДПС реши да даде гласовете си за кандидата на ГЕРБ, това можело да втвърди БСП и да го лиши от техните гласове. Откъм БДЦ и независимите се чакали поне 10 гласа за Радев.

ГЕРБ имат и резервен план, според който, ако настроенията и дебатите тръгнат в несигурна посока, да се окаже, че няма кворум, и да се насрочи нов избор. Целта на ГЕРБ е техният кандидат да оглави централната банка с вота на минимум 100 депутати, за да се покаже, че той има широка подкрепа.

Засега е ясно, че 73-ма разноцветни депутати няма да подкрепят Радев, тъй като сложиха подпис под организираната от ПФ подписка, с която се иска Конституционният съд да обяви правилата за избор на управител на БНБ за невалидни.