Присъствието на България в Шенген ще допринесе за общата сигурност на Европа

Технически сме подготвени за шенгенското пространство, категорична е Меглена Кунева

Холандия разбира значението на Шенген за общата сигурност на Европа. Присъствието на България и Румъния в Шенгенското пространство ще допринесе за това и аргументите на нашата страна са много силни в тази посока, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Тя е в Хага, където заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов се срещна с министъра на сигурността и правосъдието на Холандия Ард ван дер Стьор и с държавния секретар Клаас Дейкхоф, съобщиха от правителствената информационна служба. 

„Ние сме технически готови за Шенген и има достатъчно аргументи доверието към България да бъде силно. Не пропуснах да отбележа, че по отношение на миграцията, на общата енергийна политика и на общата външна политика България е дала достатъчно доказателства, че сме отговорен член на ЕС. Уверена съм, че тази позиция беше чута“, посочи вицепремиерът. 

Тя и правосъдният министър отчетоха като добър знак, че темата за Шенген се разглежда от Холандия като част от общата политика на сигурност на Европа. Кунева беше категорична, че усилията по реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи се оценяват по Механизма за сътрудничество и оценка и не се обвързват с Шенген. Кунева подчерта, че именно в тази посока работи от началото на мандата си. 

„Мисля, че това бе разбрано най-сетне като аргумент и сме се концентрирали върху възможността на страната за охрана на границите. Продължаваме максимално с усилията си до октомври“, посочи тя. 

На срещата бяха обсъдени още сътрудничеството между Холандия и България по отношение на борбата с трафика на хора, най-вече в измерението на трудовата експлоатация. Темата ще бъде един от приоритетите на започващото през януари холандско председателство на Съвета на ЕС. Дискутирана беше и темата за създаването на Европейска прокуратура. 

Вицепремиерът Кунева и министър Иванов проведоха среща и с външния министър Берт Кундерс. По време на разговора Кунева коментира, че е важно двете тройки председателства да работят заедно за постигане на приемственост. Бяха обсъдени приоритетите на двете председателства – българското и холандското.

В хода на разговора беше коментирано и развитието на гръцката криза. Вицепремиерът подчерта, че днешното споразумение е добра новина, тъй като българският национален интерес е да има стабилен и проспериращ съсед в лицето на Гърция.