Прокуратурата днес повдигна официално обвинения срещу Понта

Свят

13-07-2015, 13:52

Снимка:

romtoday.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

След като напусна шефския партиен пост, вече може да сдаде и премиерския

Официално повдигнаха обвинения срещу премиера на Румъния Виктор Понта за корупция след дълго разследване, съобщиха от прокуратурата на страната, цитирана от БиБиСи и Франс прес.

Срещу Понта са повдигнати три обвинения за корупция, което може да принуди министър-председателя да подаде оставка. Той е обвинен за измама, укриване на данъци и пране на пари в периода 2007-2011 година - преди да стане премиер през 2012 година, информира DNA, антикорупционната агенция на Румъния, допълвайки, че част от имуществото му е иззето и крайното решение ще зависи от резултата от случая.

Понта беше привикан на разпит в централата на антикорупционната агенция днес. Той не даде коментар пред тълпата от журналисти пред сградата.

След като се върна на работа в четвъртък след месец на лечение в Турция, където му беше направена операция на едното коляно, Понта заяви вчера, че напуска поста лидер на Социалдемократическата партия, но ще остане премиер.

През юни DNA започна разследване срещу Понта за измама, укриване на данъци и пране на пари.

Отделно прокуратурата го подозира в конфликт на интереси. Но разследването беше блокирано, след като парламентът не прие сваляне на имунитета на министър-председателя миналият месец.

Опозицията и президентът Клаус Йоханис призоваха Понта да подаде оставка.

Понта е обвинен, че е получил около 55 хиляди евро от Дан Сова, политически съюзник и член на парламента, който е заподозрян от прокуратурата за злоупотреба с власт.