Споразумението между "Шесторката" и Иран се чака довечера

Свят

13-07-2015, 13:28

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Израел все още се противопоставя, Лавров се е върнал в преговорите

Възможно е до края на деня да има второ историческо споразумение след това за Гърция. Във Виена е на път да бъде финализирана двуседмичната дискусия за иранската ядрена програма, предаде Евронюз.

Световните сили от "Шесторката" и представители на Техеран водят преговори повече от десет дни с цел налагане на ограничения на иранската ядрена програма. Западът се опитва да си осигури гаранции, че тя ще се използва само с мирни цели, а в замяна Техеран очаква да бъде премахнато ембаргото, наложено на иранската икономика. Преговорите бяха бурни и трудни.

По официална информацията те са към своя край и до довечера може да има положителни резултати. Западните страни отдавна подозират Иран за развиване на ядрени мощности с нападателна цел, докато мюсюлманската държава упорито отрича подобни намерения.

Иранският външен министър Мохамед Джарав Зариф обяви по-рано днес, че сроковете на преговорите няма да бъдат удължавани повече, като има още малко работа за вършене. Разговорите във Виена имат няколко ключови момента за доизясняване - бързината на свалянето на санкциите за Иран, както и допускането на международни инспектори до военни локации в арабската държава.

Въпреки положителните очаквания, не всички страни се надяват на споразумение - Израел все още се противопоставя на такова. Кореспондентите във Виена съобщават, че руският външен министър Сергей Лавров се е върнал на преговорната среща, като припомнят, че той е гарантирал преди, че ще се включи отново на масата на преговорите, само когато споразумението е близо.