Ципрас: Предстои ни битка с корпоративните интереси у нас

Свят

13-07-2015, 12:48

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гърция трябва да изпълни 12 условия до сряда, иначе напуска Еврозоната

Гърция преговаря с достойнство и като равна, каза премиерът

"Сделката ще бъде трудна за изпълнение и може да доведе до рецесия. Водихме тежка борба в чужбина, а сега трябва да се преборим и в Гърция с корпоративните интереси". Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас непосредствено след рекордната среща с лидерите от еврозоната.

Според правителството Гърция тази нощ е избегнала трансфера на активи в чужбина, което според Ципрас е било "план за задушаване на ликвидността. "Това споразумение ще ни позволи отново да се изправим на краката си", заяви гръцкият министър-председателят. Той беше категоричен, че се е сблъскал с трудни решения и тежки дилеми".

Като свое постижение Ципрас изтъкна уговорката фондът за рекапитализация на стойност 50 милиарда евро да бъде установен в Атина, а не в Люксембург, каквото беше първоначалното искане на европейските партньори. Той обеща, че ще се гарантира социална справедливост, а тези, които "не са поели отговорност досега, ще платят своя дял", добави Ципрас.

Анализаторът Янис Куцомитис написа в туиър, че Ципрас е признал за направени грешни ходове при преговарянето. Въпреки това, премиерът е категоричен, че Гърция е преговаряла "с достойнство и като равна".