И МВР ще прикрива тайни операции зад фирми и фондации

Целта е силовото министерство да има параван на разследвания, в които ще участват и служители под прикритие

Освен ДАНС и вътрешното министерство също ще има възможността да използва неправителствени организации и фирми като прикритие за своите тайни операции. Това стана възможно с промени в специалния закон за ведомството, приети от Народното събрание. Идеята е на шефа на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов от Реформаторския блок. ДАНС има същите правомощия още от 2009 г.

Новите разпоредби в закона гласят, че МВР ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност, като създава и използва юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества за параван на разследвания, в които участва служител под прикритие. Както и при провеждане на операции под прикритие, в които се извършват контролирани доставки (пренасяне на предмет на престъпление от контролирано лице с цел да се разкрие трансгранично престъпление) и доверителни сделки (привидна сделка, сключвана от служител под прикритие). До този момент в закона имаше само уточнение, че МВР извършва оперативно-издирвателните си дейности чрез "специфични явни и неявни способи и средства". Самата поправка в Закона за МВР беше направена тихомълком и по заобиколен път - чрез заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, посветен на еврорегламент за контрола върху износа и транзита на оръжие.

Със същия способ беше направена и промяна в Закона за специалните разузнавателни средства, засягаща ползването на "бръмбари" от МВР. Тепърва се разрешава употребата им при извършване на доверителни сделки и контролирани доставки. Досега беше позволено само при контакти с контролирани лица. Надзорът върху ползването на СРС обаче е вменен като задължение на вътрешния министър само при последния случай, но не и при горните два.

Измененията в двата закона бяха одобрени без никакъв дебат и нито един глас "против" в гласуване, в което участваха всички парламентарни групи с изключение на ДПС и "Атака", т.е. с почти пълен консенсус. По същия прикрит начин беше изменен и статутът на едно от звената на вътрешното министерство - дирекция "Международно оперативно сътрудничество" беше добавена към групата на полицейските органи на силовото ведомство. Въпросната структура се занимава с организацията и координацията на оперативното взаимодействие на МВР с международните полицейски организации като Интерпол и Европол, пише "Сега".