Ако позволим да ни управляват популисти, гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа

Няколко поредни безотговорни правителства поред в Гърция доведоха страната до сегашната ситуация, според Хампарцумян

Няколко поредни безотговорни правителства поред в Гърция доведоха страната до сегашната ситуация. Като казвам безотговорни, сегашното е най-безотговорното, защото то още с идването си на власт даваше такива обещания на избирателите си, които на практика са неизпълними. Това каза в сутрешния блок на bTV банкерът Левон Хампарцумян.

Според него в случая не става дума толкова за ултиматум на Европа срещу Гърция, защото в крайна сметка гърците са тези, които са на крака с паничката в ръка в Брюксел. Това, което Европа в момента казва на гърците е, ние ви ценим като партньори, искаме да останете в ЕС и еврозоната, но не може през 15-20 години да идвате при нас с паничката и да искате отново и отново пари, без да извършите реформите у вас, така че икономиката да заработи и да започне да изкарва парите нужни на страната сама. При гърците освен тяхната национална гордост го има и високомерието и мнението, че едва ли не другите са им длъжни да им дават постоянно пари, заради това, че те са измислили демокрацията и ред други неща. Големите проблеми на Гърция идват от това, че нейната икономика системно не е била модернизирана през годините, за да заработи по един нормален начин. В последните месеци от гръцките банки бяха изтеглени в кеш около 40-50 милиарда и ако бъде върната под някаква форма драхмата, то тя ще бъде силно притискана от тези и от други парични средства и в крайна сметка ще се превърне в една изключително евтина валута.

Хампарцумян коментира и доклада за КТБ.

Ние не можем да очакваме от една парламентарна комисия каквато беше сформирана по казуса с „КТБ", не можем да очакваме от нея да се очаква някакви задълбочени анализи относно случилото се в банката. Задълбочения анализ за това какво конкретно се е случило в банката това е вече работа на журналистите, на прокуратурата да установят тези факти. Най-голямата вина в крайна сметка за случилото се с КТБ има Цветан Василев, защото той е бил собственика и той е взимал крайните решения за това как да действа банката. Също така тя е имала и изпълнителни директори, управителен съвет, които също имат своята вина за това, което се случи с банката. Относно това каква отговорност би трябвало да носи по случая Иван Искров, Левон Хампарцумян коментира, че отговорността в случая може да е само морална, защото и формално прекия надзор за случилото се в КТБ е било отговорност на подуправителя на БНБ отговарящ за банковия надзор. А колкото до това, че ние ще трябва да платим въпросните около 4 милиарда от КТБ, просто законите ни са записани по този начин, каза Хампарцумян.

Що се отнася до това кой ще е новия гуверньор на БНБ, той коментира, че това ще се види утре. Банкерът обясни и че средствата във Фонда за гарантиране на влоговете не са на банките, а са средства, които са взимани от нас гражданите и са били влагани във фонда именно, за да може да се реагира адекватно при случаи като този с КТБ. На въпроса възможен ли е гръцкия сценарий и в България, Левон Хампарцумян отговори, че ако ние позволим да ни управляват популисти, както това се е случило в южната ни съседка, то гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа.