Важните реформи се подкрепят от всички партии, няма нужда от главни роли

Най-доброто от печата

13-07-2015, 06:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цв. Цветанов: ГЕРБ търси съгласие и разум за съдебните промени с БСП, ДПС, Реформатори и всички политически сили

“Важните реформи се подкрепят от всички партии, няма нужда от главни роли, нито от партиен егоизъм.” Така Цветан Цветанов коментира предложението на Лютви Местан ГЕРБ и Бойко Борисов да станат двигатели на съдебната реформа, пише в. "24 часа". ДПС даде знак в събота, че ако бъде отнета водещата роля на реформаторите в нея, хората на Местан ще подкрепят промените.

Зам.-председателят на  управляващата партия смята, че когато една държава започва промени в съдебната система, здравеоазването, пенсионната реформа, сигурността, образованието, които ще определят живота на хората в следващите 15-20 г., е необходима подкрепа на всички основни политически сили. Според Цветанов ГЕРБ могат да са двигател на тези реформи, но подкрепа трябва да дадат БСП, ДПС, Реформаторският блок и всички национално-отговорни партии.

“Всеки един сериозен политик трябва да си даде сметка, че става дума за кардинални реформи, които закъсняха 25 години", допълни Цветанов. Той отказа коментар за действията на реформаторите в съдебната власт и отново повтори, че трябва да бъде загърбен партийният егоизъм и да се търси консенсус между основните политически сили. Според Цветанов в парламента те трябва да намерят най-добрата формула за съдебната власт.

Така шефът на депутатската група на ГЕРБ контрира и съмненията на БСП, че върви договорка между хората на Бойко Борисов и Лютви Местан. След като двамата се видяха на 4 очи в Момчилград в петък и пиха родопски чай, ден по-късно Местан обясни, че Борисов е много по-диалогичен, а РБ компрометира реформата с агресвиния си тон и липсата на капацитет да защити идеите си дори пред своите партньори. И предложи отлагане за след местните избори. Тогава “системните партии от евро-атлантическото мнозинство” като ДПС и ГЕРБ могат заедно да я прокарат, даде заявка Местан.

Няма проблем ГЕРБ да поеме водещата роля в съдебната рефрома, но е лош знак отлагането ѝ за есента, каза вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. “Имаме възможност да задълбочим партньорството за съдебната реформа с мандатоносителите, защото отстрани изглежда, че просто това е реформата на Реформаторския блок. Наистина тя е много важна за блока, но това не означава, че е само негова”, коментира тя.

“Не знам какво точно предлага ДПС като сърцевина на съдебната реформа. Нека да се сравнят проектите, ако искат, активно да се включат. ГЕРБ да кажат коя е линията, по която няма

да отстъпят”, призова Кунева пред БНР. Останалите партии да кажат дали отхвърлят реформите по принцип, или отхвърлят промяна чрез конституцията, настоя вицепремиерът.

Колегата ѝ от правителството Ивайло Калфин пък, когото лидерът на ДСБ Радан Кънев заплаши с оттегляне на доверието, ако АБВ не подкрепи идеите им, отсече, че с ултиматумите на РБ партията му няма да се занимава. Настояваме съдебната реформа също като пенсионната да се проведе бързо, но в съгласие, обясни той. Пред “24 часа” Калфин се изненада че може изобщо да се говори за търгуване на подкрепа за лансираната от него пенсионна реформа срещу гласове за съдебната, защитавана от министър Христо Иванов. АБВ няма да отговаря на ултиматуми, подчерта той по-късно и във Варна. Мога да бъде убеден, но не и уплашен, коментира ден по-рано лидерът на АБВ Георги Първанов.

“Взаимодействието и сближаването между ГЕРБ и ДПС явно не се ограничава само с предложението по рефомата на съдебната власт”, заяви пък зам.-предсдателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов.

В цялото говорене на политиците никой от тях не посочва ясно къде вижда мястото на прокуратурата - в или извън съдебната власт, отбеляза вицепрезидентът Маргарита Попова, която бе първият министър на правосъдието в първия кабинет на Борисов. Ако това не стане ясно, няма как да се случи съдебната реформа, коментира тя за “24 часа”. Иска ли някой да я прати в изпълнителната власт, с което ще отстъпим 25 години назад, пита Попова

Според експерти не се предвижда преминаване на прокуратурата изълнителната власт.

Междувременно стана ясно, че Меглена Кунева и Христо Иванов заминават днес на еднодневно посещение в Холандия. Вицепремиерът по европейските политики и правосъдният министър ще се срещнат в Хага с с министъра на правосъдието и сигурността Ард Ван дер Стьор, с външния министър Берт Кундерс.