Референдумът е под въпрос

Политика

13-07-2015, 05:55

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът има няколко дни за реши, за да се спази законовият срок

Парламентът има само няколко дни, за да одобри предложените от президента Росен Плевнелиев въпроси за изборен референдум, за да може той да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври, пише в. "Труд". Причината - по закон държавният глава трябва да насрочи дата за националното допитване след решението на Народното събрание, но тя трябва да е не по-рано от два и не по-късно от три месеца след обнародването на това решение.
За да се падне 25 октомври в този интервал, парламентът трябва да се произнесе до няколко дни, пресметнаха депутати с юридически стаж. Правната комисия вече одобри референдума, но все още не е ясно кога ще е гласуването в пленарната зала. То едва ли ще е леко, тъй като някои партии искат редакция на въпросите. В момента Плевнелиев пита дали да се гласува задължително у нас, да се разреши ли електронният вот и дали част от народните представители да се избират мажоритарно.
По-интересно обаче е дали дотогава на второ четене ще бъдат приети поправки в закона за допитванията, които се очаква да намалят прага на валидност на референдума. През миналата седмица гласуването на текстовете бе отложено по настояване на ДПС.
В предложенията на ГЕРБ се предвижда прагът на валидност на изборния референдум да бъде обвързан с активността на местния вот, което може и да увеличи прага на валидност.