Папа Франциск: Корупцията е гангрената на народа

Свят

12-07-2015, 16:29

Снимка:

ridius.ru

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Аплодираха го над 5000 в Парагвай, в края на южноамериканската му обиколка

Папа Франциск отправи призив към хората да не се доверяват на идеологиите, защото те винаги водят до диктатури, предаде думите му Франс прес.

"Те свършват зле. Вижте какво стана с идеологиите от миналия век - превърнаха се в диктатури", каза папата в парагвайската столица Асунсион.

Франциск призова предприемачите, политиците и икономистите "да не се поддават на идолопоклонническия икономически модел, който пренася в жертва човешки животи в името на парите. Икономическото развитие трябва да има човешки облик".

"Ясно е, че за една страна икономическият растеж и създаването на богатство са много необходими неща. Те обаче трябва да достигат до всички граждани без изключения и не в полза на някое малцинство", каза папата под аплодисментите на 5000 души.

"Боготворенето на Златния телец намери нова и безмилостна версия във фетишизма към парите и в диктатурата на икономиката без лице", допълни бившият архиепископ на Буенос Айрес.

Накрая той каза, че корупцията е "гангрената на народа", зло, от което страда и 7-милионното население на Парагвай, едно от най-бедните на континента.

Парагвай е третата и последна спирка от южноамериканската обиколка на папа Франциск, който посети преди това Еквадор и Боливия.