Ексминистър на транспорта ще върти църковните пари

Общество

12-07-2015, 11:50

Снимка:

vesti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Ловчанският митрополит Гавриил е преизбран за председател на Върховния църковен съвет

Бившият служебен транспортен министър в правителството на Марин Райков - Кристиян Кръстев беше избран за член на Върховния църковен съвет. Това съобщи православният сайт "Двери". Кръстев ще отговаря за финансите на църквата.

На заседанията на Св. Синод на БПЦ е бил гласуван новият състав на Върховния църковен съвет (ВЦС), поради изтичане мандата на стария. За председател на съвета е бил преизбран Ловчанският митрополит Гавриил.

Няма промяна и в членовете духовници, на постовете си остават о. Мина Минчев от столичния храм “Св. Неделя” и о. Александър Величков от “Св. Кирил и Методий” в София.

Нови са миряните в състава на ВЦС. За членове са избрани Радомир Чолаков, юрист от Пловдив, и Кристиян Кръстев, министър на транспорта в служебното правителството на Марин Райков.

Според чл. 10 от Устава на БПЦ Върховният църковен съвет е консултативен орган при Светия Синод по общите стопански и финансови дела на Българската православна църква. Той проверява бюджетите и отчетите на Българската православна църква, митрополиите, ставропигиалните манастири, патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски”, духовните училища.