Брюксел ще ни помага в земеделието заради руското контраембарго

Финансовата помощ ще подобри ситуацията в млечния сектор, обеща еврокомисарят по земеделие Фил Хоган

По-голяма помощ за страните на ЕС в сектор „Земеделие" ще обмисля Европейската комисия (ЕК) заради руското контраембарго. Това обяви еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, цитиран от БНР. Той се срещна с премиера Бойко Борисов и земеделската министърка Десислава Танева.

Еврокомисарят е поел ангажимент страната ни да получи помощ, която да подобри ситуацията в млечния сектор. Производителите на плодове и зеленчуци също ще бъдат подкрепени. Помощ ще има и за съседни страни, които оказват в момента натиск върху българския пазар, като сриват цените.

Фил Хоган вече е запознат с трудната ситуация като следствие от руското контраембарго и намерението то да бъде удължено.

По думите на еврокомисаря, едва ли е най-доброто нещо да се дават субсидии за износ на млечните продукти. Той смята, че по-добре би било да се помогне за намирането на нови пазари. Евроексперти ще помогнат за разработването на пазарите и мерките за насърчаване на износа. Те ще дойдат у нас.

Земеделската министърка не даде надежда за удължаване на Програмата за развитие на селските райони след 15 септември. Тя обърна внимание на бенефициентите, че срокът за изпълнение на проектите е 15 септември, а разплащането до 15 октомври. Тя увери, че се работи в условията на екшън план за минимизиране на евентуалните загуби.

Помирителна процедура продължава да тече по отношение на ВЕИ сектора, получил финансиране от Брюксел. След това той получи и помощ от държавата чрез изкупуване тока на преференциални цени.

Земеделското министерство има готово предложение към Министерство на енергетиката как да се процедира. Стойността в усилията да бъде отразена в намаление на инвестиционните разходи на бенефициентите и съответно цената на тока да бъде променена, така че да няма двойно финансиране, обясни Танева.