На Витоша има 9 мечки

Изключитено сериозно стои върпоса с границите на парка

На провеждащото се обсъждане за новия План за управление на Витоша експертите изнесоха информация, че на Витоша има 9 мечки. На две от тях, които са млади и обикалят цялата планина, са сложени чипове. Едната, защото е хваната и маркирана на Великден, е кръстена Велика. Броят им е засечен чрез поставените на територията на парка фото капани. Има и мечка с малко мече. 

Изнесоха се данни, че на трериторията на природния парк през последните десетилетия са изградени над 200 сгради, с разгърната застроена площ 70 000 кв. м. В това число не влизат новоизградените сгради в южните склонове на парка, в така наречената „контактна зона”, където са изградени 7000 кв. м. жилищни площи. Тези сгради са и основните замърсители, защото няма канализация, пречиствателните станции за полу-разрушени и почти всички обекти са на септични ями. Това изключително силно замърсява водите от Витоша.
Потвърди се и констатацията, че е изключително лошо състоянието на хижите, повечето от които са на Бългаски туристически съюз и други юридически лица. Подобно е състоянието и на лифтовите съоръжения, като категоричната констатация е, че те трябва да се модернизират.
Друг сложен проблем е развитието на корояда и унищожените почти всички смърчови гори в парка. Единствено в местността „Офелиите” са съхранени смърчовите насъждения, защото след ветровала през 2001 г. повалените дървета са изнесени, не е дадена възможност за развитие на корояда и на тяхно място са засадени млади фиданки.
Изключитено сериозно стои върпоса с границите на парка. Стотици са частните имоти, които поради сбъркани граници, са включени в пределите на ПП „Витоша”. Това е проблем от 2003 г. насам, но до сега нито едно правителство и ръководство на Министерство на околна среда и водите не е посмяло да го разреши. Десетки са делата, които собствениците на имоти водят, за възстановяване на реалните им граници.
Всички тези проблеми ще бъдат изяснени в процеса на разработване на новия План за управление и ще се предприемат стъпки за тяхното разрешаване.

НГС „Природата за Хората”
Филип Цанов
Член на Консултативния съвет