Предстоят най-сложните местни избори

ЦИК вече обикаля страната, за да провеждат разяснителна кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) призовава гражданите предварително да се запознаят с кандидатите на местните избори, за да стигне времето всички да гласуват.

Това стана ясно на пресконференция след среща на ЦИК с представители на администрациите от Столична община, ангажирани с организационно-техническата подготовка на предстоящите местни избори.

Членове на ЦИК вече обикалят общините в страната, за да провеждат разяснителната кампания преди предстоящите избори наесен.

„Предстоят ни най-сложните избори, които се провеждат в българската държава за общински съветници и кметове", заяви членът на ЦИК Румяна Сидерова. На територията на всяка община се провеждат три вида избор - за общински съветници, кмет на община и кметове на отделните кметства. На територията на Столична община, Пловдив и Варна ще се избират и кметове на райони.

От ЦИК припомниха, че изборният ден по закон може да се удължи само с 1 час.

Освен общото изискване за навършени 18 години към изборния ден и да не изтърпяват наказание „лишаване от свобода" към гражданите има и допълнителни условия.

И двата вида адрес, постоянен и настоящ, трябва да са на територията на България. И при единия, и при другия важи правилото да са валидни 6 месеца преди датата на изборите. Ако си послужим с тиражираната дата 25 октомври, това значи, че към 25 април гражданинът вече трябва да е имал регистрация.

Ще можем да избираме дали да гласуваме по постоянен или настоящ адрес. В местните избори ще могат да участват и граждани на друга държава членка на ЕС. Към тях обаче отново важи изискването да имат адрес в България. Те трябва да подадат заявление 40 дни преди изборите, за да бъдат включени в избирателен списък.

Граждани на ЕС, които са гласували при предишни избори за общински съветници, се включват автоматично и не са длъжни да подават заявление.

След обявяване на избирателните списъци гражданите могат да проверят за грешки и ако има такива, да сигнализират, за да бъдат поправени. Списъците с имената си могат да намерят на интернет страницата на общината. Там ще бъдат обявени и списъците на заличени лица, които нямат право да гласуват. Там се включват и лицата, които са заявили, че ще гласуват по настоящ адрес.

Има решение и за гражданите, които поради неподвижност по здравословни причини не могат да отидат до урните. Ако имат решение на ТЕЛК, което да доказва невъзможността им да се придвижват, трябва да подадат заявление до 20-ия ден преди изборите, че желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Важно е уточнението, че ако няма събрани 10 заявления до 20-ия ден, няма да се образува такава кутия.

На тези избори студентите и учениците, навършили 18 години, които нямат постоянен адрес, не могат да използват привилегия да гласуват само със студентска книжка. Ако желаят да го направят, те трябва до 14-ия ден преди изборите да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес. В деня на изборите, както и предходния и след това, ще бъдат освободени от занятия, ако желаят да си отидат по родните места, за да упражнят вот.

След изборите в Сърница от ЦИК отчитат, че избирателите още не са разбрали как да гласуват с преференция.

Когато се гласува с бюлетина за колективен орган, задължително първо трябва да си изберем партия или коалиция и да гласуваме в квадратчето с номер й. Едва след това можем да си избираме някое от лицата в листата, като гласуваме за него с Х  или V в кръгчето. Гласуването само за лице, без партия, ще бъде считано за невалиден вот.

Пред изборните помещения ще има информационен лист с имената на всички кандидати по партии и коалиции според поредността в листата.

По повод въпросите, които възникнаха в близките месеци - дали БНБ има капацитет за отпечатването на бюлетините, Сидерова посочи: „Известени сме, че ще могат да се отпечатат, това е въпрос на МС". Намерени са и други печатници.

Камелия Нейкова изрично уточни, че ако се стигне до вариант да се включат и други печатници, те ще са под контрола на Министерство на финансите и ще трябва да отговарят на наредбата за отпечатване на ценни книжа.